Menu 

Limeta je citrusno voće koje pomaže koži da izgleda mlađe i poboljšava opšte zdravstveno stanje. LifePress magazin vam donosi 5 razloga zbog kojih bi limeta trebalo da postane deo vaše ishrane.

Za limetu možemo reći da je limunova mlađa i slađa sestra. U Evropu su je u 15. veku doneli britanski moreplovci, a veruje se da su upravo zahvaljujući njoj i njenom bogatstvu vitaminom C ti moreplovci čuvali zdravlje.

lime-74291_640

1. Limeta za zdravlje žena

Ovo voće sadrži kalcijum i folate, nutrijente veoma bitne za žene koje su prošle menopauzu i one koje planiraju trudnoću. Jedna sveža limeta sadrži 22 ml kalcijuma i čak preko 5 mikrograma folata.

2. Kora limete za borbu protiv starenja

Kora limete sadrži inhibitor produkcije melanina. Sa godinama i usled izloženosti UV zrakama, taj pigment može izazvati tamne pege na koži. Kožu masirajte korom limete i sprečite nastanak mrlja.

3. Ima antikancerogena svojstva

Komponenta limonoid koja se nalazi u limeti, dokazano snažno utiče na prevenciju raka debelog creva, stomaka i krvi. Naučnici su  dokazali da ovaj antioksidant može da ubije ćelije raka, a u krvi ostaje dugo aktivan da neutrališe slobodne radikale.

limes (1)

4. Sok limete može preventivno delovati protiv stvaranja kamena u bubregu

Sok limete u sebi sadrži više limunske kiseline od narandže ili grejpfruta, a poznato je da limunska kiselina prirodno sredstvo za prevenciju kamena u bubregu. Ona kamenje pretvara u kristale kalcijuma.

5. Snižava holesterol

Hesperidin, flavonoid pronađen u limeti, dokazano snižava visok holesterol i nivo triglicerida u krvi, a time pozitivno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova. Ukoliko ste na posebnoj ishrani zbog holesterola, na svoj meni obavezno uvrstite limetu. Pogledajte recept za Key Lime Pie – Pita od limete sa Floride

Piši!
Širi dalje!

12 komentara
 1. Jadranka Matic

  dobra je samo skupa za nasew plate

 2. Milena Popovic

  Vrlo retko je kupim za limunadu….i ako bude na popustu…:)

 3. Fikreta Pjevic

  Kazu…ako neznas sta je dobro pitaj sta je skupo….

 4. Vesna Srdanovic

  skupa brate…..

 5. Svetlana Tonic Mazibrada

  ne ne svudja mi se ukus.

 6. Jelena Bozilov

  Idea,Maxi ..tamo bi trebalo da pogledas i duplo je jeftinija

 7. Staniek Marijana

  <3

 8. Jelena Pavlovic

  ]]]]

 9. Stefan Dragisic

  jel zna neko gde moze jeftino da se nabavi? u malom kalenicu kilo 850, 3 limete ~ 200din

Napišite komentar