Menu 

Pre nekoliko dana, mediji u regionu su objavili vest kako nas već krajem januara i početkom februara očekuje epidemija nove vrsta mutiranog svinjskog gripa pred kojom neće biti pošteđeni čak ni oni koji su primili redovnu vakcinu. Donosimo vam sve što treba da znate o gripu A H3N2.

U zemljama regiona trenutno nema zaraženih od ovog gripa, a epidemiolozi kažu da se stanje redovno prati te da mesta panici nema. Ovu vrstu gripa svetska zdravstvena organizacija je okarakterisala kao smrtonosnu i naglasila da standradne vakcine ne sadrže zaštitu protiv nje pošto je virus mutirao i poprilično se izmenio.

Uprkos tome, mesta panici nema jer se lečenjem na vreme bolest preboleva bez ikakvih posledica.

Širenju gripa pogoduju i poprilično niske temperature vazduha za ovo doba godine što olakšava prenos bolesti.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Preventiva na prvom mestu

Kad je u pitanju ovaj mutirani virus gripa, najugroženiji su hrončni bolesnici (astmatičari, srčani bolesnici, ljudi sa oslabljenim imunitetom) stariji od 65 godina, trudnice i deca mlađa od pet godina. Ako spadate u rizičnu grupu treba da preduzmete mere predostrožnosti.

Izbegavajte gužvu, često zračite prostorije u kojima boravite, često perite ruke, a kad ste napolju koristite sredstva za dezinfekciju ruku, izbegavajte fizički kontak sa obolelima, uzimajte dodatne vitamine i inerale da ojačate imunitet. Zdravo se hranite i budite fizički aktivni. Kad su u pitanju mala deca trudite se da ih ne vodite u gužvu i koliko je moguće sačuvate od kontakta sa ljudima za vreme epidemije.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Simptomi i lečenje

Kod ove vrste gripa simptomi su nešto teži nego kod običnog gripa i uključuju: curenje nosa, bolno grlo, bolove u mišićima, jake glavobolje, kašalj, bol u zglobovima, povišenu temperaturu i opštu malaksalost.

I u slučaju ovog gripa preporučuje se uglavnom kućno lečenje, odmaranje, uzimanje tečnosti i lekova protiv bolova i povišene temperature osim ako ne dođe do nekih težih posledica kao što su upala pluća i pogoršanje simptoma kod astmatičara i srčanih bolesnika.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar