Menu 

U danima koji nam stižu sa proslavama, praznicima i slavama, mnogi od nas će ugostiti veći broj ljudi. Topla supica je uvek na meniju. Pročitajte kako se pravi supa za 40 osoba.

Prosečna osoba može da pojede oko 400-500 ml supe (ako je veoma gladna) i za 40-tak osoba potrebno je 20-tak litara supe. Naravno, svi mi računamo da supe mora da ostane i viška. Ne želimo da grabimo po dnu lonca ako nam dođe par iznenadnih gostiju. Zato, ne brinite, ako imate 40-tak gostiju sa ovim receptom će vam ostati i viška supice.

Imajte na umu da sastojci ne moraju biti izvagani u gram. U ovom slučaju manje ili više nekog povrća neće biti na odmet, a možete se igrati i dodati i malo ne tako uobičajenog povrća za supicu.

Sastojci:

 • 15 l vode
 • 1,5 kg kokošijeg mesa (po mogućnosti domaćeg)
 • 1 celer (koren), srednje veličine
 • 2 veće mrkve
 • 1 peršun, srednje veličine
 • 1 crveni luk, srednje veličine
 • 1-2 listića lovora
 • 1-2 kašike mokre vegete (Mokra vegeta – zdravi začin za sva jela)
 • Po želji: malo graška, bele kelerabe, komadića karfiola, …

supa za 40 osoba

U veliku šerpu stavite vodu, iseckano kokošije meso i malo soli. Stavite na šporet da se kuva oko sat vremena. Povrće iseckajte na krupnije komade. Crveni luk izrežete na prstenove i popržite kratko na plehu , ili na nenauljenoj tavi (supa dobije mnogo bolji ukus). Nakon sat vremena kokošije meso će biti gotovo skuvano i tada ubacujete svo povrće i začine. Pazite sa mokrom vegetom, jer ona već sadrži so. Važno je da supu probavate više puta da se ne bi dogodilo da bude preslana.

supa za 40 osobaOstavite da se sve kuva još 30 do 45 minuta. Nakon toga izvadite svo povrće i piletinu. Povrće iseckajte na sitnije komade i vratite ga u supu (koren celera i peršuna možete izostaviti). Piletinu skinite sa kostiju i iseckajte ili iskidajte na komadiće. Vratite sve u šerpu i ostavite da prokuva. Ukoliko je potrebo dodati vode sipajte isključivo ključalu vodu.

Kada supa ponovo prokuva ubacite i 1-2 kašike obične vegete ili 1 do 2 kocke za supu (nije obavezno, ali ponovo pazite da ne presolite supu). Ubacite i rezance i ostavite kratko da zakuva.

Za kraj naseckajte sveži list peršuna i celera i sa njima ukrasite toplu supicu. Nije teško, zar ne?

Kako vi pripremate supu za proslave?

Pročitajte i Kako uspešno organizovati večeru za 20 gostiju.

Recept
Ime Recepta
Supa za 40 osoba – recept
Objavljen
Vreme Pripreme
Vreme Kuvanja
Ukupno Vreme
Rangirano
3.5 Based on 19 Review(s)
Piši!
Širi dalje!
10 komentara
 1. Gjyle Bojaj Pacarada

  ODLIQNA JE

 2. Rudolf Srekov

  Super”

 3. Snezana Simic

  Vodica od koke.

 4. Zdenka Slavonka

  Bravo Dusanka – recet je za pet.

 5. Avramovic Sloby

  moram do frizidera pod hitno

 6. Avramovic Sloby

  uhhh sada mi se jede

 7. Zumreta Zolovic

  Pa uglavnom ovako,samo naravno u manjoj kolicini,a ne stavljam lorber.

 8. Jasmina

  Dve mrkve, jedan persun, pile od kilo ipo na 20 l supe???? Pa to je mlaka voda a ne supa…

 9. Zoran Bodrožić

  ovo nema veze sa supom..

 10. Dušanka Radaković

  Emoje kuvarice za 20 lit supe treba 30 lit vode 1 stara koka oko 3 kg iki 3 kg junetine ,kuva se 4-5 sati .Supa se nikad nedoleva .To je osnova za slavsku supu povrća oko 2-3 kg po izboru domaćice.Znate onu staru jeftino meso čorba za plot.

Napišite komentar