Menu 

Često se događa da se vlaga uvuče u peškire i gotovo da je više ne možete izvući. Nije potrebno da ih bacate, smrdljivi peškiri mogu ponovo postati mirisni.

Slažete se da osećaj brisanja lica ujutro peškirom koji se oseća na buđ i vlagu nije nikako ugodan? Morate da se ponovo umivate, vaši stari peškiri su preneli “zarazu” na druge. Ipak postoji rešenje da ih osvežite i da ponovo izgledaju i mirišu kao novi.

Provera veš mašine

Kada izvadite veš ostavite vrata mašine neko vreme otvorena. Poželjno je da sa gume i vrata pokupite višak vlage i vodu, a možete je iznutra i prebrisati vlažnom krpicom umočenom u toplu vodu u kojoj ste rastvorili malo deterdženta za suđe.

I sama mašina može da bude savladana ovim neugodnim mirisom, koji dolazi iz vaših peškira. To se posebno događa sa onim mašinama koje imaju vrata na prednjoj strani. Da biste očistili mašinu uključite je da odradi prazan krug (bez veša). Namestite na najvišu temperaturu i u pregrade za prašak i omekšivač uspite dve šolje sirćeta.

smrdljivi peškiri

Briga o peškirima

Pazite često da vam peškiri ne ostanu mokri. Sušite ih odmah. Ako stoje dugo okačeni na štriku na nedovoljno visokoj temperaturi i na neosunčanom mestu onaj miris buđi bi se mogao brzo pojaviti. Isto važi i ako ostavite veš predugo u mašini nakon što ona završi ciklus, a ne uključite odmah i sušilicu. Iako vam se možda ne čini potrebnim, peškire je dobro peglati.

Sirće i soda

smrdljivi peškiriŠta ova dva sastojka to ne mogu? Kako da ih upotrebite za pranje veša pisali smo u više navrata (pogledajte tekstove , , Kako na jednostavan način napraviti omekšivač za veš?). A kada su u pitanju smrdljivi peškiri prvo probajte sa sirćetom. Izdvojite posebno one smrdljive, ubacite u mašinu i operite na najvišoj temperaturi samo sa jednom šoljom sirćeta, koju ste usuli u pregradu za prašak (ne ubacujte ni prašak i omekšivač). Sirće će ubiti bakterije u peškirima. Kada mašina završi ciklus, odmah te iste peškire operite kao i obično (ubacite prašak za veš i omekšivač, ako koristite). Operite ih ovaj put bez ubacivanja drugih odjevnih predmeta ili peškira.

Peškire možete oprati i u dva navrata. U prvom ciklusu (na najvišoj temperaturi) operite peškire samo sa četvrtinom šolje sode bikarbone (ubačenom u pregradu za prašak). Kada ciklus završi, operite peškire ponovo, ali umesto sode ovaj put uspite samo punu šolju sirćeta.

Dva ciklusa

Peškire možete probati oprati i u dva ciklusa koristeći samo prašak za veš. (Koristite duplu dozu praška). Izbegavajte korišćenje omekšivača. Vaši peškiri će biti mekaniji ako koristite sirće (Sirće od lavande i kako ga upotrebiti).

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar