Menu 

Smetaju vam bučne komšije? Vaš dom vam se čini “škripav” i bučan? Razmotrite ove načine da smanjite buku.

Nikako da se odmorite kako treba? A vaša poslepodnevna dremka vam je ključna? Komšije su previše bučne, podovi vam škripe, ukućani lupkaju, pa čak i ona česma opet kapa?

Vreme je za male prepravke da biste vaš dom učinili što mirnijim. Buka će garantovano biti manja, a vi ćete dobiti svoj zasluženi mir i odmoran poslepodnevni san.

Vodinstalacije

Pozovite jedan dan vodoinstalatera neka vam konačno pregleda sve cevi i popravi eventualne kvarove. Dotrajale gumice, stare cevi i pokvarene česme mogu izazvati mnogo, gotovo na prvu ruku, neprimetne buke.

Tepisi

Ako imate malo življe ukućne, koji vole da lupkaju papučama nabavite više tepiha i prostirki. Oni će ublažiti buku, ali i ukrasiti dom, uneti novu svežinu.

buka problem jastuci

Ublažavanje buke

Ako živite u bučnom gradu, ako ste blizu tranzitnog puta ili neke prometnije ulice morate se malo bolje “ograditi”. Razmislite o dodavanju rigipsnih ploča. Fokusirajte se na mesta odakle najviše buke dolazi ili ako vam je potreban mir u kućnoj kancelariji onda nju obložite rigips pločama. Takođe, možete investirati i u novu stolariju, koja može uveliko da smanji nivo buke.

Vrata

Ako imate škripavu stolariju vreme je da je ili podmažete ili zamenite. Ti zvukovi, posebno noću, mogu biti zastrašujući i može vam se činiti da imate provalnika.

Moguće je da vam samo škripe podovi i to zato što što su ekserčići popustili ili se parket “izmestio”. Proverite detaljno podove, pričvrstite ako primetite da negde neka letvica nije na svom mestu. Poželjno je i da ga malo premažete uljem za podove, posebno na mestima sastava daščica.

bucne komsije

Bučne komšije

Bez obzira na svu izlocaiju ako su vaše komšije previše bučne ni najdeblja ograda i najbolja izolcija neće vas spasiti dok problem ne rešite na drugi način.

Prvi potez je razgovor, ali obavezno sa lepim i mirnim pristupom. U proseku svaki treći komšija je na ovaj način rešio problem. Vredi pokušati. Ponekad ljudi nisu ni svesni koliko su bučni.

Ali, morate biti mudri. Nema vajde da im upadate u sred zabave, kada su svi možda popili čašicu više i neće vas shvatiti ozbiljno, a čak može doći i do sukoba. Bolje sačekajte par dana posle ili im priđite ispred zgrade i kroz neki lep razgovor pokušajte da im skrente pažnju na buku, posebno ako imate malu decu, trudnicu u kući, bolesnika ili starije osobe. Malo ko će se oglušiti na vašu molbu.

Ne pravite veliku scenu i ne kritikujte komšije prenapadno. A ako ne popuštaju pozovite se na kućni red ili u krajnjem slučaju sazovite kućni savet. (Pročitajte i Komšije špijuni – kako izaći na kraj sa njima).

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar