Menu 

Već ste popili sve one voćne sokove koje ste pripremali za zimnicu? Trebate očistiti staklene flaše koje su se nagomilale? Donosimo par saveta koji vam mogu olakšati čišćenje.

Staklene flaše često je vrlo mučno očistiti. Čini nam se da se “otimaju” upornom ribanju. Imamo muka ne samo sa unutrašnjim flekicama i ostacima soka, već i sa nalepnicama. Sa Lifepressom taj posao će postati “mačiji kašalj”.

Čudotvorna zrnca

devojcica i staklene flase

Evo jednog od najdelotvornijih načina čišćenja. Najviše zasluga za čiste flaše imaju riža i pesak.

Trebaće vam: 1 kašika nekuvane riže po flaši, deterdžent za suđe, voda, levak i čist pesak.

U grubo operite flaše pod mlazom vode. U flaši ostavite malo vode u dnu. Dodajte malo deterdženta (tek pola kašičice, da ne bi bilo previše pene). Ubacite i 1 kašiku riže (može i zrnca kafe), začepite flašu i tresite – mućkajte neko vreme brzo.

Isperite sa mešavinom jednakih delova vode i sirćeta. Ako je ostalo još mrljica, uz pomoć levka uspite malo čistog peska u svaku flašu. Uz pomoć uske četkice za pranje trljajte pesak unutar flaše. Operite i dobro isperite flaše.

cetka za pranje flasaAko su i dalje “borbene” i ostalo je još mrljica, u flaše uspite ¼ šolje sirćeta i par kašičica sode bikarbone. Ne zatvarajte ih, pojaviće se pena. Ostavite preko noći i operite sledeći dan sledeći navedene opcije čišćenja. (Umesto sirćeta možete koristiti i sveže ceđen limunov sok).

So i deterdžent

Za svaku flašu vam je potrebno oko 2 kašike grube morske soli (što krupnija to bolje). Uspite je u flašu, dodajte malo deterdženta za suđe i toplu vodu. Začepite i dobro prodrmajte nekoliko puta. Posle samo isperite. Ponavljajte par puta za teža zaprljanja.

Nalepnice

Ako su vam flaše pune nalepnica i ostataka lepka probajte ih očistiti na ovaj način. Napunite veliku posudu vrućom vodom (ali ne i prevrelom). Napunite i flaše vrućom vodom. U posudu uspite 1/2 šolje sode bikarbone, 2 kašike deterdženta za suđe. Ubacite flaše sa vodom i uspite 2 šolje sirćeta. Sirće i soda će reagovati i pojaviće se pena, a nalepnice će lako skliznuti sa flaša.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. dragec4009

    Pa, jeftinije je kupiti novu flašu

Napišite komentar