Menu 

Hidrogen peroksid je samo jedan u nizu proizvoda koji nam može pomoći u domaćinstvu ne trujući nas usput štetnim hemikalijama. Otkrivamo vam na koje sve načine možete koristiti ovaj proizvod.

Hidrogen peroksid (H2O2) se najčešće koristi u tekućem obliku u mnogim domaćinstvima. Na tržištu se može naći hidrogen peroksid različite jačine, a u domaćinstvima se najčešće koristi onaj tropostotni, a o njemu vam danas pričamo. Na sjajnom blogu Little house on the valley, mama Dennise nam je otkrila mnoštvo načina na koje ona koristi hidrogen peroksid u svom domaćinstvu i sigurni smo da će vam njeni saveti biti od velike koristi.

Krenimo redom.

Za izbeljivanje odeće. Umesto izbeljivača, da biste vratili belinu svom vešu koristite hidrogen peroksid. Dovoljno je da pri svakom pranju dodate ½ šolje ove tečnosti i razlika će biti neverovatna.

Lečenje gljivica na nogama. Da biste se rešili gljivica na noktima i stopalima pomešajte hidrogen peroksid sa vodom u omeru 50:50 i namačite noge u ovu otopinu jednom dnevno.

Čišćenje rana i ogrebotina. Uz pomoć hidrogena uspešno ćete ubiti sve mikrobe i bakterija sa rana i ogrebotina. Jednostavno ga pomešajte sa vodom u jednakom omeru i uz pomoć čiste gaze očistite ranu. Ako je u pitanju malo veća i dublja rana možda ćete morati namakati povređeni deo tela u ovoj otopini.

hidrogen

Za pranje povrća. Da biste sa kore povrća uklonili sve pesticide i herbicide operite ga u vodi pomešanoj sa malo hidrogen peroksida

Dezinfikujte sunđere. Sunđere za pranje suđa ili za kupanje dezinfikujte u mešavini hidrogen proksida i vode u omeru 50:50.

Neka vam fuge i pločice zablistaju. Sjaj vašim kupatilskim pločicama i fugama vratićete ako ih izribate sa hidrogen peroksidom.

Očistite frižider. Našpricajte unutrašnjost frižidera hidrogen peroksidom i time ćete produžiti vreme u kome će namirnice biti sveže.

Čistač četkica za zube. Četkice za zube između pranja zuba čuvajte u čaši napunjenoj hidrogen peroksidom, to će sprečiti razvoj bakterija na četkicama. Hidrogen peroksid u čaši menjajte svakih nekoliko dana, a četkice pre upotrebe isperite.

Dezinfikujte dečije igračke. Sjajan način da brzo i jednostavno dezinfikujete dečije igračke koje klinci stavljaju u usta jeste da ih operete u hidrogen peroksidu.

Rešite se akni. Dosadne akne uklonićete ako na njih nanesete hidrogen peroksid. Na taj način ubićete sve bakterije koje akne izazivaju i veoma efektno ćete izlečiti već postojeće akne.

Izbelite zube. Pomešajte hidrogen peroksid sa sodom bikarbonom i ovom mešavinom izribajte zube. Nakon pranja zube dobro isperite.

Posvetlite kosu. Pomešajte vodu i hidrogen peroksid u istoj količini, stavite u sprej bocu i našpricajte kosu ovom mešavinom nakon pranja. Počešljajte kosu i ostavite da se suši. Nemojte očekivati da će ova mešavina drastično izbeliti vašu kosu, ali će postepeno, redovnom upotrebom dati svetliju nijansu vašoj boji kose.

Rešite se buđi. Sa tropostotnim hidrogen peroksidom uspešno ćete očistiti predmete koje je zahvatila buđ uključujući i zidove.

Za čišćenje akvarijuma. Savršeno sredstvo za čišćenje akvarijuma da odstranite sve alge i ostale prljavštine koje se nakupljaju na akvarijumu. Potpuno je bezbedan za ribice sve dok dobro isperete akvarijum nakon što ste ga očistili hidrogenom.

Uz pomoć hidrogen peroksida pored svega navedenog možete očistiti WC šolju, dezinfikovati ruke i čistiti mrlje, a čak se mešavina vode i hidrogena preporučuje za ispiranje sirovog mesa. Jednostavno isperete meso u ovoj mešavini, a zatim ga isperete pod čistom vodom i spremno je za kuvanje.

Kako vi koristite hidrogen peroksid u domaćinstvu?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar