Menu 

Očistiti podove i drvenariju čini se kao sasvim jednostavna stvar, ali ova sredstva za čišćenje drvenih podova, koja možete napraviti sami, mogu da olakšaju mnoge stvari i učine vaše podove kao novim.

Donosimo recepte kako da napravite odlične jednostavne mešavine za čišćenje podova koristeći ulje, sirće, čajeve, pa i votku.

Priprema podova

Usisajte podove prvo da biste pokupili što više prljavštine i mrvica. Bilo koje od ponuđenih sredstava kada koristite nikada ne stavljajte direktno na pod, već uvek krpu ili mop pokvasite, pa ocedite, pa tek onda sa njima brišite pod i drvenariju.

Uljne mešavine

Za podove možete koristi bilo koje jestivo ulje, obično biljno ili maslinovo. Možete ga mešati sa sirćetom, vodom, tečnim sapunom, deterdžentom za suđe, sa eteričnim uljima. Dobijate mešavine koje odlično neguju drvenariju. Najjednostavniji recept je da pomešate 2,5 šolje običnog biljnog ulja, 1,5 šolju sirćeta i par kapi mirisnih eteričnih ulja. (Tu tečnost rastvarate u vodi, pa sa njom čistite podove). Ili pomešajte 1 šolju ulja, 1 litru vode, pola šolje alkohola i pola šolje sveže isceđenog limunovog soka. (Ako izbacite vodu iz recepta mešavinu možete čuvati u plastičnoj boci, pa je posle mešati sa vodom kao i obična sredstva za čišćenje drvenih podova).

Da li je sirće sigurno?

Sirće je odlično za čišćenje, jer ubija neke bakterije i viruse. Ipak, nije preporučljivo da ga samog koristite za čišćenje. Ne stavljajte ga direktno na drvenariju, jer možete dobiti blede mrlje. Ukoliko se brinete da će vam čak i razređene mešavine oštetiti drvo, samo posle korišćenja još jednom prebrišite pod uz pomoć krpe i čiste vode.

Evo nekoliko vrlo dobrih mešavina sa sirćetom, koje razblažavate u vodi, pa onda čistite drvenariju: pola šolje sirćeta i 2 kašike kastilj tečnog sapuna; 1 šolja sirćeta i 10 kapi eteričnog ulja peperminta; 1 šolja sirćeta i ¼ šolje blagog deterdženta za suđe (za lepše podove ovoj mešavini dodajte i pola šolje jačeg skuvanog i proceđenog crnog čaja). Naravno, možete koristiti i jabukovo sirće.

Čajevi

Čajeve je najbolje koristiti kao završni premaz, za sjaj, mada možete ih same koristiti i za čišćenje. Najčešće se koristi crni čaj i to isključivo na drvenim podovima i drvenom nameštaju. Potrebno je uskuvate pola litre vode i da u nju ubacite 8 vrećica crnog čaja. Poklopite i ostavite 15 do 20 minuta. Dobijeni čaj možete razrediti sa mlo vode. Crni čaj je odličan za podove, jer je potpuno prirodan čistač, deluje dobro protiv raznih mikroba, a tein je vrlo koristan za sjaj podova (inače što je jači čaj to će podovi više doći do izražaja).

Protiv ogrebotina

Manje ogrebotine sa drvenarije možete ukloniti takođe na prirodan način. Pomešajte sirće i vodu u odnosu 1:1 i dodajte nekoliko kapi (10 do 15) eteričnog ulja po izboru. Ogrebotine prvo pospite sodom bikarbonom i onda poprskajte mešavinom sirćeta i vode i ostavite da se peni par sekundi. Sve dobro pobrišite krpom. Nakon toga premažite ogrebotinu kreonom, koji je iste boje kao i drveni pod, pa ogrebotinu ispunite voskom za parket. Da biste sve “zapečatili” i zatvorili “ranu na parketu” zagrejavajte vosak fenom za kosu dok se ne rastopi i lepo rasporedi po pukotini, pa ostavite da se osuši. Posle samo pobrišite krpom.

Poliranje votkom

Za završno poliranje nisu vam potrebna posebna sredstva. Može vam pomoći mešavina: ¼ šolje ulja, 2 kašike jabukovog sirćeta i 3 kašike votke. Mada možete probati i sa mešavinom maslinovog ulja i limunovog soka (1 kašika ulja i 1 kašičica soka).

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. StevanS

    ovo je toliko nerazumljivo i nedoreceno da stvarno nemam reci.
    O kom podu se ovde prica?
    O lakiranom podu? O podu premazanom samo uljem? O sirovom, nepremazanom podu? Da li je ovo pogodno za lamelu? Koja drvenarija sme da se maze alkoholom?
    Ofrlje napisano i ljudi vise mogu imati stete na “drvenariji” , podu i namestaju od ovakvih saveta nego koristi.

Napišite komentar