Menu 

Jeste li ljubitelj čajeva? Ako jeste, sigurno znate kako onaj od sveže osušenih biljaka nije ni nalik onom iz filter kesice. Evo koji su to biljni čajevi koje možete sami uzgajati.

Kada uzgojite vašu čajnu baštu, mogućnosti su beskonačne, možete eksperimentisati tražiti svoju savršenu mešavinu, možete ih čak i mešati sa svojim omiljenim zelenim ili crnim čajem. Pre nego krenete evo nekih osnova kad je pravljenje čaja u pitanju.

Biljni čajevi – priprema i sušenje

Pre nego ostavite vaše biljke da se suše obavezno ih dobro očistite od loših i uvelih listova, grančica i cvetova

Najbolje vreme za branje izdanaka je rano jutro, nakon rose, ali pre jakog sunca

Pre nego počnete da konzumirate nove vrste čajeva kosultujte se sa vašim lekarom.

Biljni čajevi – uzgoj biljaka

Kamilica spada među sigurno najpopularnije vrste čajeva, a to je zbog njezinog umirujućeg dejstva. Kamilica je jednogodišnja biljka kojoj je potrebno dosta prostora za uzgoj. Čaj se pravi od sušenih cvetova, celih ili smrvljenih.

biljni čajevi

By: sophie

Menta je čaj koji ne sadrži kofein i veoma je osvežavajuć, a blagotvorno deluje na stomak i stomačne probleme. Menta je veoma laka za uzgoj i može nići gotovo svugde ali loše utiče na druge biljke pa preporučujemo da je sadite u saksijama ili malo dalje od ostalih biljaka. Menta je sjajna za hladne čajeve leti.

Šipurak je biljka koja u sebi sadrži gotova 20 puta više vitamna C nego što ga ima u narandži. Malo je teži za uzgoj od ostalih biljaka , ali ako se dobro brinete o njemu uspećete. Šipurak je višegodišnja biljka.

Matičnjak je veoma zdrava biljka, a miriše kao najukusniji letnji desert. Iz iste je porodice kao i menta zato je potrebno da je prvo posadite u saksiju pa da je presađujete. Ako je posadite jednom trebalo bi da niče i narednih godina.

Ruzmarin, pored toga što je veoma ukusan začin može da posluži i za isto tako ukusan čaj, a veruje se da poboljšava pamćenje i koncentraciju. Ruzmarin voli dobro isušeno zemljište i zato ga posadite na dobro osunčanom mestu.

Koji su biljni čajevi vama najdraži? Imate li ih u svojoj bašti?

Ako vas zanima nešto više o uvinom čaju i to smo istražili.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar