Menu 

Neke biljke su veoma teške za uzgajanje. Jedna od njih svakako je brokoli. Godinama ga možete uspešno uzgajati, a onda da godinama ne možete uzgojiti niti jednu stabljiku.

U većini slučajeva razlog tome može biti đubrivo sa previše azota ili jednostavno vremenske (ne)prilike. Iako brokoli važi za „povrće hladnog vremena“ njegove sadnice nisu ljubitelji hladnog i mokrog. Ako sadnice brokolija posadite na temperaturi koja ne prelazi preko 10C postoji mogućnost da se izdanci ne razviju.

S druge strane situaciju otežava činjenica što se brokoli neće razviti ni ako temperatura vazduha dostigne 32 stepena preko dana, a noći budu hladnije. U tom slučaju pomoći vam može često zalivanje, malo hlada i zagrtanje.

Za hladnije vreme ljubičasti brokoli je puno zahvalniji za sadnju. Kako god saberemo i oduzmemo, maj mesec je poprilično pogodan za uzgoj ovog veoma zdravog i ukusnog povrća, zato motike u ruke i bacite se na posao.

Imate li vi tajne, kako da uspešno uzgojite brokoli?

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Branislav Cvetković

    Nina Topić,nalazim da je vaš tekst dobar,vi pominjete ljubičasti brokoli,a ne kažete o kojoj sorti je reč.Gajim early purple suporting broccoli,interesantna britanska sorta…Jedini nedostatak kod nje što je dvogodišnja,naime (moje ikustvo)prošle godine je rasadjen jula meseca,a dao je plod naredne godine krajem marta meseca.Čitajući razne literature o gajenju iste,naišao sam na podatak da se može saditi u oktobru.Britansko vreme.Konkretno ,može li se kod nas gajiti kasnije,recimo avgusta.Hvala

Napišite komentar