Menu 

To što živite u gradu ne znači da ne smijete želeti ili čak imati svoju malu zelenu bašticu.

Ima mnogo ljudi koji žive u gradu i od velike želje da uzgajaju nešto svoje, iznajmljuju komadiće zemlje van grada.

Neki drugi su se dosetili kako da od svog prozora naprave mali zeleni raj i to bez zemlje. Ovaj trend se zove i prozorska farma. A stručniji naziv jeste hidroponična bašta. To su biljke koje se uzgajaju hraneći se samo mineralima i vodom , bez zemlje.

U ovakvom uzgoju biljke se uzgajaju u vertikalnim stubovima na prozoru, koji imaju zajedničko snabdevanje vodom iz istog izvora koji teče od vrha ka dnu. Možete povezati među stubovima plastične flaše u kojima će biti biljke. Uz pomoć cevi i tajmera možete kontrolisati snabdevanje biljaka vodom.

Voda će se prelivati iz jedne posude u drugu. Ovo takođe može biti veoma lep ukras za vaše prozore.

Biljke uzgojene na ovaj način, koriste sve blagodeti sunca i imaju relativno gušće listove od biljaka uzgojenih u zemlji.

 

 

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Nina

    Zanimljiva ideja za sve ljubitelje zelenila, koji nemaju bastu ili terasu. Prozor je jedan od najvaznijih elemenata u nasem domu, pa ga treba pazljivo odabrati. Moze da posluzi kao mini basta, i kao jedan od bitnih detalja u uredjenju enterijera.

  2. 7 biljaka koje morate imati u kući | LifePress magazin - LifePress magazin

    […] hrizantema, zmajevac, afrička ljubičica, ciklama, orhideja, aloe vera, fikus, drvo života, … (Pogledajte još zanimljivih biljaka za vaš […]

Napišite komentar