Menu 

Mnogi od nas, na žalost, balkon koriste kao odlagalište kućnog otpada. Mali ili veliki, otvoren ili zatvoren – važno je samo da ga imate i da ga ne pretvarate u ostavu. Da li znate da možete napraviti svoju oazu mira u samo 5 koraka?

Balkon f3Balkoni su najljepše mjesto za druženje sa knjigom, prvu jutarnju kafu ili romantičnu večernju zakusku. Obavezno napravite mali raj po svom ukusu, posebno ako živite u manjem stanu. Odvojite malo svog slobodnog vremena i u 5 koraka učinite da ovog proljeća vaš balkon bude najljepši.

1. Prvo je potrebno da izbacite sve nepotrebne stvari. Ukoliko ste tu ostavljali bicikl – pravac sa njim u podrum. Kutije, alat, gajbice… Sve to mora da se pozdravi sa balkonom. Zauvijek.

2. Kada ste dobili čist balkon, razmotrite šta možete učiniti sa tim prostorom. Ne dozvolite da vas pokoleba mala kvadratura. I sa njom možete učiniti čuda. Romantična atmosfera, mnoštvo biljaka i cvijeća, sitne dekoracije, grčki stil ili minimalizam. Na vama je izbor.

balkon33. Rekonstrukcija počinje od poda i uređenja zidova ili ograde. Naravno, morate paziti da li vam je balkon otvorenog ili zatvorenog tipa. Zidove okrečite u svoje omiljene boje (najbolje pastelne), ogradama vratite stari sjaj. Morski stil dobićete sa plavo-bijelim prugama, a možete dodati i dekorativnu opeku ili kamenje.

4. Ukoliko je terasa otvorenog tipa birajte baštenski namještaj, a za male balkone kupite stolice na rasklapanje i stoliće, koje možete nakačiti na ogradu. Sa zatvorenim balkonima imate mnogo više mogućnosti. Sto, stolice, ormarići, stari sanduci, retro gajbice, neobične police za cvijeće, …

5. Biljke su obavezne. Ako ih volite i imate vremena da ih njegujete, balkon će postati vaša mini bašta. A ako ste jedna od onih osoba koje se sjete zalijevanja cvijeća samo onda kada dolaze gosti, možda je najbolje da potražite biljke koje baš i ne iziskuju mnogo pažnje. Ali, vjerujte, nećete ih zaboraviti. Provodićete mnogo vremena u vašoj oazi i sve ćete više paziti na nju, pa ni cvijeće neće biti zapostavljeno.

Pravi romantičari će sprovesti i struju na balkon i ubaciti nekoliko svjetiljki ili lampiona, a mogu vam poslužiti i svijeće – stari majstori za romantiku.

 

 

 

 

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
  1. Kako da uredite verandu i terasu | LifePress magazin - LifePress magazin

    […] (Saznajte kako da Uredite balkon u 5 koraka). […]

  2. Kako da uredite verandu i terasu | LifePress magazin

    […] (Saznajte kako da uredite i balkon u samo nekoliko koraka) […]

Napišite komentar