Menu 

Ako želite da imate dobar vrt, pun zdravog povrća, koje buja, možda biste mogli razmisliti da uzgajate zečeve.

Možda vam ideja nije tako privlačna, jer nije tako tipično za naše krajeve, a ni tako jednostavno. Ali, možda se predomislite i nabavite bar dva do 3 zeca, kada pročitate više o zečijem gnojivu.

Neki uzgajivači povrća tvrde da nema tako dobrog prirodnog gnojiva kao što je zečije. A najbolje od svega je što ga možete koristi odmah, nije potrebno da kao druga đubriva odstoji. Mada i sa njim trebate pažljivo postupati i ne pretjerivati.

Šaku do dvije ovog gnojiva možete odmah rasporediti po vrtu, a možete ga koristi i tako što ga prije upotrebe pomiješate sa malo zemlje ili poboljšati učinak, ako ga zagrnete.

Ovo gnojivo se brzo rastvara i hrani biljke. Ipak, ima i onih baštovana koji paze kada koriste ovo gnojivo i vole da ga miješaju sa kompostom, a drugi ne vole da ga koriste uopšte, iako se pokazao vrlo korisnim, posebno kada je u pitanju uzgoj povrća.

Postoje i oni koji ga koriste u tečnom stanju. Punu lopatu zečijeg izmeta stavite u jutenu vreću ili bilo kakvu propuštajuću tkaninu, zavežite, pa to ubacite u posudu sa 20-tak litara vode. Ostavite da odstoji 7 dana. Poslije procedite. Dobijeni “čaj” razblažujete sa vodom. Jednu šolju ove tečnosti (približno) razblažite sa 20 litara vode, pa sa tim zalijevajte biljke, posebno prilikom presađivanja.

Zečije gnojivo je bogato nitrogenom, fosforom, kalijumom i mnogim nutrijentima korisnim za biljke. Ima više nitrogena, koji je potreban biljkama da bi bile zdrave i bujale, od drugih đubriva. Ovo je posebno važno u proljeće u vrtu i za zeleniš, paradajz, kukuruz i drugo povrće u ranim fazama rasta. Takođe, čak i kada ga direktno bacate na zemlju ono neće spaliti vaše biljke, kao neka jača đubriva.

Da li ste već upotrebljavali zečije gnojivo? Da li uzgajate zečeve?

Pročitajte i i .

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar