Menu 

Sa toplijim vremenom dolazi i sezona stomačnih virusa, ali i problema uzrokovanih trovanjem hrane. Mi vam danas otkrivamo kako da prepoznate razliku između trovanja hranom i stomačnog virusa.

Proliv i povraćanje su simptomi koji prate stomačni virus, ali i trovanje hranom. Uglavnom dolaze iznenada, a godišnje ih iskusi i nekoliko stotina miliona ljudi. Većina njih se i ne obrati lekaru za pomoć osim ako je u pitanju neki teži oblik. Mi vam danas otkrivamo kako da u ovim slučajevima znate da li je u pitanju virus ili nešto što ste pojeli. Iako su simptomi slični važno je da znate tačan uzrok zbog lečenja.

Trovanje hranom

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Nije uvek jednostavno primetiti razliku između stomačnog virusa i trovanja hranom. Lekari kažu da virus može uzrokovati akutnu infekciju gastrointestinalnog trakta koja obuhvata stomak i creva. Trovanje hrane nastaje kada pojedemo hranu koja je na bilo koji način kontaminirana.

Trovanje hranom uzrokuju bakterije, virusi i paraziti, a u zavisnosti od vrste trovanja, bakterija može slati i određene otrove u vaša creva. Najlakši način da otkrijete da li je u pitanju trovanje hranom jeste da proverite da li su se razbolele i neke druge osobe koje su jele isto što i vi. U suprotnom teško da ćete sa sigurnošću otkriti uzrok.

Simptomi

Simptomi i u slučaju stomačnog virusa i u slučaju trovanja su gotovo identični, a podrazumevaju sledeće:

  • Mučnina
  • Povraćanje
  • Vodeni proliv
  • Povišena temperatura
  • Grčevi u stomaku

Simptomi u slučaju trovanja nastupaju svega par sati nakon što pojedete kontaminiranu namirnicu dok je za simptome virusa potrebno nešto više vremena. U slučaju virusa, vrlo je moguće da će vas prvo početi boleti stomak pa će se naknadno pojavljivati drugi simptomi. U slučaju trovanja hrane simptomi su obično nešto izraženiji, ali sve skupa traje kraće, dok je za virus potrebno malo više vremena da napusti organizam.

Ima li razloga za brigu?

Bez obzira na to da li je uzrok vaših simptoma virus ili trovanje treba da se zabrinete ukoliko simptomi ne prolaze nakon par dana, praćeni su povišenom temperaturom ili ste primetili tragove krvi u stolici.

Lekaru treba da se obratite i ukoliko ste jeli divlje gljive koje ste brali sami jer može biti reč o otrovnim gljivama koje izazivaju zatajenje jetre i u tom slučaju vam je neophodna hitna medicinska pomoć.

proliv

Vrste trovanja hranom

ako je nešto što ste pojeli izazvalo simptome u narednih 24 – 48 sati smatrajte se sretnom osobom, odležite to, stavite se na dijetu i nastavite sa životom jer to je najbolji mogući ishod. Postoje teži oblici trovanja hranom koji mogu dovesti do fatalnih posledica. Neki od njih su:

Trovanje ešerihijom koli. Zaraza obično nastupa ako konzumirate sirovo meso i povrće koje nije dobro oprano. Može doći do oštećenja krvnih sudova i zatajenja bubrega.

Vibrio vulnificus je bakterija koja se obično nalazi u sirovim ostrigama i ostalim školjkama koje nisu dobro termički obrađene, ali i namirnicama koje su bile sa njima u kontaktu. Posebno je opasna za ljude koji inače imaju problema sa jetrom.

Listerija je još jedna bakterija koja stanuje u sirovom mesu, sirovom povrću i u kori dinje. Isto tako može se naći u nepasterizovanom mleku i posebno je opasna za trudnice i starije ljude. Zaraza listerijom u prvim mesecima trudnoće može izazvati pobačaj ili mrtvorođenče. Zato se trudnicama ne preporučuje da jedu dimljena mesa i ribu te nepasterizovane sireve.

Stafilokoka. Ova bakterija proizvodi sopstveni otrov kako raste u hrani. Može izazvati botulizam koji može biti opasan po život. Obično se krije u namirnicama koje nisu dobro zapakovane.

Salmonela se obično krije u sirovim jajima, sirovom mesu i peradi. Jaja i meso peradi treba dobro termički obraditi pre konzumiranja.

Tokom ovih toplijih meseci kada su trovanje hranom i stomačni virusi česta pojava pazite šta jedete, pijte puno tečnosti, jedite hranu koja je dobro termički obrađena, pazite na datume i na način na koji je hrana čuvana. Isto tako bilo bi dobro da uzimate probiotike koji će povećati broj dobrih bakterija u crevima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar