Menu 

Svi smo bar jednom doživeli krvarenje iz nosa. Ništa strašno, ali želimo da što pre prođe. Evo i kako da to rešite.

Obično je ovo krvarenje bezopasno. Iako vam se možda čini da gubite dosta krvi, zapravo količine su neznatne.

Unutrašnji deo nosa je poprilično osetljiv. Obložen je hiljadama sitnih krvnih sudova, koji su odmah ispod površine tankog sloja kože. Nosnice ne podnose pritisak, a mnogima su osetljive i na bilo kakvo jače trljanje (ili izudvavanje nosa) mogu prokrvariti.

krvarenje iz nosa 1Zašto krvari

Postoji više razloga zašto može doći do krvarenja iz nosa: prijašnja povreda, suv vazduh, velike visine (nagla promena visine), diranje (ili kopanje) nosa, kihanje, izduvavanje nosa, trljanje, alergije, infekcija gornjih respiratornih kanala, starost, …

Brzo zaustavljanje krvarenja

Ako vam nos prokrvari zaputite se u kuhinju i potražite sirće. Natopite kuglicu vate sirćetom, pa gurnite u nosnicu. (Držite tako desetak minuta). Sirće pomaže da se brže zatvori zid krvnog suda.

Led, kao što vam je već verovatno poznato, pomaže da brže zaustavite krvarenje, ublažava upalu. Led stavite u vrećicu, pa je umotajte u peškir (može poslužiti i vrećica zamrznutog povrća). Stavite oblogu na nos i držite dok krvarenje ne prestane.

Zaustaviti krv možete i tako što pritinsete jako nosnicu palcem. Nagnite se malo napred i držite prst 5 do 10 minuta. Dišite normalno. Prst sklonite lagano.

Od biljaka za probleme krvarenja iz nosa pogodna je hajdučka trava. Listovi hajdučke trave se melju ili uvijaju, pa ih onda ugurate u nosnicu koja krvari. Pritisnite i sačekajte nekoliko minuta.

Kajenska paprika je takođe delotvorna, jer zaustavlja krvarenje brzo. Možete je staviti u nosnicu ili popiti čašu tople vode u kojoj ste rastvorili malo kajenske paprike.

Ako vam nos krvari često

Ako imate osetljive nosnice i nos vam češće krvari razmislite i o ovim namirnicama.

– Zeleniš je bogat vitaminom K, koji je ključan za brže zaustavljanje krvi, za zgrušavanje.

– Jedite i pijte namirnice bogate vitaminom C, koji je potreban da bi organizam stvarao kolagen, koji pomaže da se održi vlaga u nosnicama.

krvarenje iz nosa 2

– Cink je takođe važan za osobe sa ovim problemom. Jedite hleb od celovitog zrna, smeđu rižu, kokice i sličnu hranu bogatu cinkom.

– Unosite dovoljno vode, da biste sprečili krvarenje morate biti dobro hidrirani.

– Parne kupke deluju blagotvorno na osteljive nosnice. Možete se naparavati na čistoj vodenoj pari ili iskoristiti čajeve. U periodima kada su vam nosnice posebno osetljive (zima ili vrlo suv vazduh) naparavajte se dva puta na dan.

Na šta paziti

  1. Ne dirajte nos često i ne trljajte ga snažno
  2. Maknite te prste sa nosa! Koristite maramice.
  3. Ne izuduvavajte nos jako – već nežno, jednu pa drugu nosnicu.
  4. Ostavite cigarete. Pušenje iritira i isušuje nosnice. Izbegavajte i zadimljene prostorije.
  5. Pazite na alergije. Kihanje i izduvavanje nosa je vrlo loše za nosnice.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar