Menu 

Crni biber je začin koji se pored soli sigurno najčešće koristi kad je u pitanju kuvanje. Pored toga biber možete iskoristiti na nekoliko krajnje neobičnih načina koje ćemo vam mi otkriti.

Biber za čuvanje boja šarenog veša. Ako vam je dojadilo da vam veš jarkih boja bledi pri svakom pranju. U mašinu pre nego je uključite ubacite kašičicu bibera. To će sačuvati boje, ali i sprečiti moguće popuštanje.

Za ublažavanje mokrog kašlja. Ukoliko vas muči mokri kašalj i imate puno šlajma onda napravite čaj od crnog bibera koji se u kineskoj medicini u te svrhe koristi dugi niz godina. Biber podstiče iskašljavanje i ublažava kašalj. Stavite jednu kašičicu bibera i dve kašike meda u šolju, zalijte kipućom vodom, ostavite da stoji 15 minuta, procedite i pijte.

šareni-biber

Kao pomoć pri odvikavanju od pušenja. Jedna studija objavljena 2013. godine je otkrila da svi oni koje žele ostaviti pšenje treba da udišu miris bibera jer to uveliko smanjuje želju za cigaretama. Ako želite ostaviti cigarete nabavite ulje bibera i kad osetite potrebu da zapalite, nakapajte ulje na vatu i udišite.

Pomoć kod zapušenog nosa. Biber je prirodni otpušivač jer sadrži hemikalije koji iritiraju membrane u nosu te ih podstiče da proizvode retki šlajm. Sve to pomaže sinusima da se iščiste. Nakapajte nekoliko kapi ulja bibera i nekoliko kapi ulja od eukalipstusa u kipuću vodu pa se naparavajte.

Za bolne mišiće. Bolne upale mišića nakon intenzivnih treninga ćete efikasno rešiti tako da bolna mesna izmasirate uljem od bibera. Efekat će biti još bolji ako ulje bibera pomešate sa eteričnim uljem ruzmarina ili đumbira.

Za bolju probavu. Verovali ili ne vaš stomak će lakše probaviti obrok u kome ima nešto više bibera nego onaj blaže začinjen. Biber podstiče proizvodnju hidrohlorične kiseline koja se nalazi u stomaku i zadužena je za varenje hrane.

Biber za negu kože. Crni biber poseduje antibakterijska i antioksidantska svojstva koja promovišu čistu i zdravu kožu. Biber podstiče bolju cirkulaciju krvi što pozitivno deluje na otvaranje pora i omogućuje deteljnije čišćenje lica. Od bibera se mogu raditi veoma delotvorni pilinzi za lice.

Za manje rane i ogrebotine. Neki ljudi se kunu u delotvornost bibera kad je u pitanju tretiranje rana i ogrebotina upravo zbog antibakterijskih svojstava koje poseduje. Stručnjaci pak tvrde da biber ne bi trebalo da bude “prva pomoć” kad je u pitanju zaustavljanje krvarenja.

Jeste li znali da se biber može koristiti i na ove načine?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar