Menu 

Digestivni trakt je jedan od najvitalnijih sistema u organizmu, pomoću njega hrana koju pojedemo odlazi na posebno putovanje od trenutka kad je stavite u usta. Prvo prolazi kroz jednjak do želuca gde je kiseline razlažu da bi telo moglo koristiti sve minerale i vitamine. Nakon toga hrana dolazi do tankih creva gde se upija većina nutrijenata, a posle tankih dospeva u debelo crevo iz koga znate gde završava.

Iako komplikovan proces probava je dizajnirana tako da mi jedva primetimo koliko je nnaš organizam zaista zaposlen. Ponekad, ipak, stvari mogu poći po zlu i može doći do jakih bolova u stomaku, a neki od najčešćih razloga za to su sledeći.

21516338176_840400cbb2_z

Žgaravica ili probavne smetnje sa kiselinom. Ovo je sigurno jedan od najčešćih problema kad je u pitanju probava. Žgaravica se često opisuje kao osećaj peckanja iza grudne kosti sa neugodnim osećajem koji se penje sve do usta. Isto tako može izazvati grčeve, nadutost ili probadajući bol. Žgaravica nastaje kada se mišić kojeg kontroliše nervni sistem, sfinkter, ne zatvori do kraja što dozvoljava kiselini da ide u pogrešnom smeru. Stručnjaci kažu da vam lekovi donose trenutno rešenje, a trajno rešenje je da usporite i da se rešite stresa jer probavni sisitem ne može raditi kako treba ukoliko ste nervozni.

Iritabilni sindrom creva. Razlog zašto nastaje ovaj sindrom je strušnjacima još uvek prilično nejasan, ali je jedan od najčešćih problema vezanih za donji deo creva posebno kod žena koje su prešle 40. Godinu. Veruje se da ovaj sindrom nastaje kada creva rade previše sporo ili prebrzo i to izaziva neugodnost. Sigurno je da oni koji od njega pate prvo treba da se pozabave stresom, izbegavaju kafu i namirnice koje su bogate zasićenim mastima.

Čir na želucu. Čirevi obično uzrokuju bolove kada je stomak prazan za razliku od žgaravice koja dolazi nakn što konzumiramo određene namirnice. U većini slučajeva kod čira bol prestaje nakon jela. Čir mogu izazvati lekovi koje obično pijemo za glavobolju, menstrualne bolove i artritis. Jedan od uzročnika čira može biti i helikobakterija koja utiče na sluz koja oblaže želudac i čija je glavna funkcija da ga štiti. Iako je poznato da nervoza ne može direktno uzrokovati čir, anksioznost može pogoršati stanje.

9558711816_58b7b1beed_z

Ulcerativni kolitis. Ovo je jedan oblik upalne bolesti creva, a obično napada debelo crevo i rezultira krvavim prolivom. Lekari to objašnjavaju kao da je neko šmirgl papirom protrljao donji deo debleog creva. Ljudi sa ovim problemom obično imaju proliv noću, a nakon toga dolazi i gubitak kilograma. Ulcerativni kolitis se mora lečiti lekovima.

Celijakija. O ovoj bolesti smo pričali mnogo puta do sada, a najjednostavnije rečeno reč je o alergiji na gluten koji se obično nalazi u pšenici. Ovaj autoimuni poremećaj se obično manifestuje prolivom i nadutošću, a stručnjaci kažu da obično ne izaziva bolove i žgaravicu. Celijakija se može dijagnostikovati putem krvi, a leči se, odnosno drži se pod kontrolom samo pomoću bez glutenske dijete.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar