Menu 

Svakom se barem jednom dogodila mrska sunčanica. Saznajte šta trebate učiniti kada vas savladaju simptomi.

Osladilo vam se leto, proveli ste previše vremena na suncu, niste se zaštitili i sada je nastupio period povišene temperature, grčenja, neobične groznice, isušene kože, hiperventilacije (ubrzano disanje), konfuzije i sl.

Pored osnovnih koraka koje morate preduzeti, donosimo vam i neke prirodne recepte koji vam mogu pomoći.

Ukoliko mislite da ste dobili sunčanicu, odmah morate da se sklonite sa sunca, u hlad ili zamračenu, rashlađenu prostoriju.

Skinite obuću i deo odeće i pokušajte da se rashladite. Popijte dosta tečnosti i pića sa elektrolitima (pročitajte Napravite sami pića sa elektrolitima).

Nakon što ste se malo rashladili, možete se istuširati hladnijom vodom. Nakon toga lezite i stavljajte hladne obloge na čelo.

sunčanica

Ukoliko se budete i dalje osećali loše, pokušajte sa ovim domaćim lekovima ili posetite lekara.

Piskavica – grčko seme

Sušeni listovi piskavice su odlični kada vas uhvati sunčanica. Potopite ih u hladnu vodu i izgnječite prstima. Ostavite kratko da odstoji, dodajte med i procedite. Pijte ovaj čaj svaka dva sata.

Mleko

Mleko sa više mlečne masti je, takođe, dobro. Pijte bar 2 do 3 čaše ovog mleka ili jogurta razređenog sa malo vode. Na taj način ćete rashladiti telo i sprečiti rast temperature.

Mango

Nedozreo mango je dobar za sprečavanje sunčanice, ali i za ublažavanje simptoma. Skuvajte ga, ispasirajte i procedite, pa pijte taj sok sa malo šećera, kima u prahu, soli i bibera. Sa ovim napitkom se možete dobro zaštititi ukoliko postoji mogućnost da ćete morati biti duže izloženi direktnom suncu.

Još par saveta

sunčanica izvor:http://www.flickr.com

 Kockice leda na vratu, pazuhu i preponama mogu vam pomoći da se brže rashladite, kao i lagana masaža. A ako temperatura ne pada, pokrijte se mokrim rashlađenim peškirom. Nekim ljudima je pomoglo i ledeno lekovito blato, koje trebate naneti na stomak i čelo.

Da li vi dobro podnosite vrućine? Kako se lečite u slučaju sunčanice?

Pročitajte i tekst 5 znakova dehidracije.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar