Menu 

Jeste li znali da je hrizantema biljka koju možete koristiti da se rešite neugodne glavobolje? U kombinaciji s drugim lekovitim biljkama je više nego delotvorna i zato obavezno napravite ovu lekovitu tinkturu.

Dosadilo vam je da se kljukate lekovima kad god vas zaboli glava jer ništa drugo nije delotvorno? Napravite prirodnu tinktutru od hrizanteme za koju smo recept pronašli na Freshbitesdaily blogu i vaša upotreba lekova će se značajno smanjiti.

Donosimo vam dva recepta sa svežim i sa suvim biljkama, vi probajte napraviti obe pa sami procenite koja na vas ima jače delovanje.

biljke

Tinktura sa svežim biljkama

  • Alkohol od 75 %
  • 90 g svežih biljaka (hrizantema, matičnjak, menta)
  • Staklena teglica

Tinktura sa sušenim biljkama

  • Vodka ili burbon od 40 % alkohola
  • 45 g sušenih biljaka (matičnjak, pepermint, hrizantema)
  • Staklena teglica

Biljke (u slučaju da su sveže iseckajte) pa stavite u teglicu i prlijte alkoholom tako da dođe oko 5 centimetara iznad nivoa biljaka. Zatvorite teglicu i dobro protresite pa ostavite na mračnom i hladnom mestu. Ostavite teglicu da stoji nekoliko nedelja i povremeno je protresite.

Nakon toga, procedite tinkturu kroz gustu gazu i jako stisnite biljke da istisnete svu lekovitu tečnost.

Sipajte tinkturu u tamnu flašicu i čuvajte na hladnom mestu.

Način upotrebe

Kada osetite prve znakove glavobolje uzmite ¼ kašičice tinkture zatim istu količinu uzimajte na svakih 20-30 minuta. Imajte na umu da ove biljke možda neće imati efekta na vrstu glavobolje od koje vi patite i isto tako ne treba da brinete da će vas napiti.

Ovom tinkturom možete masirati čelo i slepoočnice.

Ne preporučuje se kod dece, trudnica i dojilja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar