Menu 

Razna trovanja hranom su tokom toplijih meseci prilično česta pojava, a jedan od najčešćih uzroka trovanja su sigurno bakterije, na prvom mestu salmonela i listerija. Danas pričamo o ovoj drugoj, nešto manje poznatoj, ali jednako, ako ne i više opasnoj.

Listerija je bakterija koja napada organizam putujući kroz gastrointestinalni sisitem, a jednom kad uđe u organizam, putuje kroz krvotok, ali često se može pronaći i unutar samih ćelija organizma. Listerija proizvodi otrove koji oštećuju ćelije, napada i razvija se čak i u nervnom sisitemu pa može izazvati teža obolenja poput meningitisa i encefalitisa. Posebno je opasno trovanje listerijom tokom trudnoće, jer može biti pogubno za fetus.

Prenosnici listerije su domaće životinje, a često se može pronaći u mlečnim proizvodima, voću i povrću.

Simptomi infekcije listerijom

6448025837_3de7475d9f_z

Nakon konzumacije hrane zaražene listerijom, period inkubacije traje od jedne do čak osam nedelja, u proseku 31 dan. Listeriji je potrebno od pet dana do tri nedelje da pristupi svim delovima organizma centralni nervni sistem, srce, oči…

Ljudi koji boluju od listerioze obično imaju povišenu tempereturu, bolove u mišićima i gastrointestinalne probleme poput proliva, mučnine i povraćanaj. Ukoliko se infekcija proširi na centralni nervni sistem onda se pojavljuju simptomi poput glavobolje, ukočenosti vrata, gubitak ravnoteže, konfuzije ili napadaja. Ukoliko dođe do mozga mogu se javiti simptomi slični moždanom udaru. Zaražene trudnice obično imaju nešto blaže simptome, nalik umerenoj gripi, ali listerija može izazvati spontani pobačaj ili čak mrtvorođenče. Trudnice su najkritičnija grupa i one su sklonije zarazi listerijom za čak 20 odsto više od ostalih.

Kako se dijagnostikuje trovanje listerijom

Ako imate simptome listerije, onda će vas lekar poslati da obavite sve potrebne pretrage da bi se tačno utvrdilo o čemu je reč. Ako ste trudni onda je testiranje krvi najpouzdaniji način da se utvrdi o čemu se radi. Ako ste jei sumnjive namirnice i bili u kontaktu sa nekim domaćim životinjama i nakon toga su vam se pojavili simptomi važno je da se što pre obratite lekaru i naravno obavestite ga čemu ste bili izloženi i šta ste to jeli.

Postoji više vrsta antibiotika koji se mogu koristiti kod lečenja listerije, a u slučaju trudnoće oni se odmah daju trudnici da bi se zaštitio fetus. Bebe koje su zaražene listerijom primaju istu terapiju kao i odrasli.

4317356608_3015fa05a5_z

Preventiva

Neke uopštene preporuke podrazumevaju da sve namirnice životinjskog porekla dobro termički obrađujete posebno u ovo letnje doba i da dobro pazite da sirovo meso odvajate od povrća da ne bi došlo do unakrsne kontaminacije. Isto tako ne dozvolite da povrće dođe u dodir sa sirovim nepasterizovanim mlečnim proizvodima. Redovno perite ruke, noževe i daske za sečenje kad pripremate hranu, a sirove namirnice dobro perite pre nego što ih pojedete ili upotrebite u nekom jelu.

Neke posebne preporuke za trudnice i ljude sa oslabljenim imunitetom podrazumevaju da ne jedu hrenovke niti bilo koje druge mesne prerađevine ukoliko nisu sveže prokuvane i još uvek se puše. Nemojte jesti meke sireve poput fete, brie, kamembera i plesnjivih sireva osim ako na etiketi ne piše da su napravljeni od pasterizovanog mleka. Isto tako ne preporučuju se dimljeni morski proizvodi koji nisu hermetički zapakovani.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar