Menu 

Kajsije su nam konačno stigle na tržnice i supermarkete i zato je sad pravo vreme da vam otkrijemo koja su to lekovita svojstva ovog divnog, medenog voća.

Kajsije su veoma bogate vitaminima, mineralima te ostalim nutrijentima koji obezbeđuju brojne beneficije ljudskom zdravlju. Verovali ili ne , kajsije vode poreklo iz daleke Kine, ali one su se toliko odomaćile da se uzgajaju na svim krajevima sveta. Koristimo ih u svežem i sušenom obliku, a trenutno su na samom početku sezone.

5997360972_040ca297dd_z

Vitamin A. Kajsije su jedan od najbogatijih prirodnih izvora retinola, odnosno vitamina A koji je poznat po tome što apsorbuje masti, a igra i veoma važnu ulogu kad je u pitanju zdravlje očiju i beba u majčinom stomaku. Vitamin A ima veze i sa funkcionisanjem imunog sisitema te održava membrane i kožu zdravima. Pomaže i kod lečenja akni i ostalih problema sa kožom te smanjuje rizik od makularnih degeneracija povezanih sa stranjem.

Vlakna. Kajsije su i odličan izvor dijetalnih vlakana koja su od posebne važnosti za dobru probavu, nivelaciju krvnog pritiska. Samo jedna šolja naseckanih kajsija sadrži tri grama vlakana.

Vitamin C. Samo jedan u nizu vitamina pronađenih u kajsijama je i vitamin C poznat kao antioksidant koji pomaže kod zaštite ćelija od oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima. Stručnjaci veruju da vitamin C na taj način u stvari smanjuje rizik od kancerogenih i nekih drugih težih obolenja. Vitamin C dokazano smanjuje rizik od srčanih obolenja, povišenog krvnog pritiska, osteoartritisa.

8250504715_e6665b008a_z

Kalijum. Ovaj mineral je potreban svakoj ćeliji u organizmu da bi pravilno funkcionisala, smatra se elektrolitom što znači da pomaže pri kontroli elektriciteta u organizmu. Neophodan je za normalno funkcionisanje srca i kontrakcije mišića. Kalijum igra veoma važnu ulogu u formiranju kostiju i snižavanja krvnog pritiska što automatski snižava rizik od moždanog udara.

Ako ovo nisu dovoljno dobri razlozi da jedete što više kajsija onda svakako napominjemo da su kajsije veoma ukusno voće i da ih možete koristiti umesto šljiva u knedlama.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar