Menu 

Jeste li ikad čuli za manuka med? To je posebna vrsta meda koja važi za jednu od najzdravijih, ali i najskupljih namirnica na svetu i mi vas danas upoznajemo sa njegovim lekovitim svojstvima.

Ovaj posebni med potiče sa Novog Zelanda, a ime su mu dali Maori po biljci od koje se pravi. Manuka je biljka koja se u davnim vremenima koristila u obliku lekovitog napitka za snižavanje temperature ili su se njeni listovi gnječili i koristili kao melem za rane zbog svojih veoma snažnih antiseptičkih svojstava.

Manuka med je veoma skupa namirnica i to zato što je napravljen od polena cvetova samo jedne biljke i to one koja cveta smo 2 – 6 nedelja u godini. Manuka med na prvom mestu ima neverovatno snažna antibakterijska svojstva i po tome je najpoznatiji, ali to naravno nije sve. Donosimo vam četiri razloga zbog kojih bi trebalo da nabavite ovaj med bez obzira na njegovu cenu.

manuka

Poboljšava probavu

Ako često osećate nadutost i probava vam je poprilično loša manuka med je ono što vam je potrebno. Pomoću ovog meda možete rešiti probleme poput kiseline, slabe probave, čireva na želucu te iritabilnog sindroma debelog creva. Koristite ga tako da jednu kašičicu meda rastopite u čaši mlake vode i popijete.

Jača imunitet

Manuka med ima veoma snažna antibakterijska svojstva i u ovo vreme prehlada i gripa će vam doći kao naručen. Njime možete lečiti bolno grlo, afte, infekcije kože i posekotine, a ujedno će vam ojačati imunitet. Pomešajte med u čaši vode u koju ste iscedili jedan limun i ovim napitkom započnite dan. Sigurni smo da će vas prehlade i virusi zaobići.

manuka2

Rešava probleme sa kožom

Kada se nanosi na kožu manuka med može biti veoma efektan tretman za probleme sa kožom kao što su ekcem, ujedi insekata, opekotine i rane od operativnih zahvata. Može se koristiti i kao maska za lice i melem za opekotine od sunca.
Svi oni koji imaju problema sa aknama ili rosaceom mogu koristiti manuka med kao sredstvo za čišćenje lica jer nejgova antiupalna svojstva pomažu koži bez uklanjanja prirodnih ulja.

Vraća energiju

Ako vam je potreban brzi nalet energije onda je manuka med prava stvar za vas jer napravljen od samih ugljenih hidrata kao što su fruktoza i glukoza koji su inače primarni izvori energije.

Umesto kafe, popijte ujutro čašu vode sa kašikom ovog meda, ne samo što će vas brže razbuditi već će vam i obezbediti energiju za ceo dan.

Kad su pitanju mere opreza treba da pripazite samo na količinu meda koju unosite tokom dana jer budimo iskreni, med je prepun šećera i može dovesti do debljanja i zato polako sa količinama.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Kamu kamu je brazilsko voće kome u poslednje vreme jako raste popularnost jer se veruje da ima veoma snažna antioksidantska svojstva, jača čak i od akai bobica. Ako dosad niste čuli za ovo...