Menu 

Kao što sigurno znate pre nego što je izmišljena struja i sijalice ljudi su se uglavnom oslanjali na dnevnu svetlost koja im je pomagala da usklade bioritam. Baš kao i većina stvari u prirodi i ljudski sat se prilagođava ciklusu sunca i zato je sučeva svetlost od velikog značaja za opšte stanje organizma.

Prema brojnim istraživanjima izloženost veštačkoj svetlosti tokom noći (tablet, televizor, laptop) remeti vaš bioritam što može dovesti do gojaznosti i ostalih problema sa zdravljem. Vremenom, takvi problemi mogu dovesti i do težih obolenja poput dijabetesa i problema sa raspoloženjem. Zbog ovakvih saznanja trebalo bi da iskoristite jutarnje sunce i neke aktivnost obavite izloženi upravo njemu. To ne znači da treba da budete zatvoreni i sunce upijate kroz prozor. Slobodno otvorite okna, izađite na terasu ili balkon i neke od sljedećih aktivnosti obavljajte upravo na jutarnjem suncu.

19971631649_9f0aa72261_z

Šetnja. Žustra šetnja je dobra za vaše zdravlje bez obzira u koje vreme krenete, ali lekari preporučuju da bi u šetnju trebalo ići ujutro da biste dobili  dovoljnu dozu vitamina D i da bi sunčeve zrake pripremile telo na sve napore koje ga očekuju tokom dana. Redovno izlaganje sunčevim zrakama utiče na povećanje serotonina u telu što vas čini aktivnijima.

Nekoliko minuta mira i tišine. Ovo možete nazavti meditacijom ili jednostavno mirom, ali pokušajte svako jutro izaći na vazduh i upijati sunčeve zrake i svetlost u miru i tišini. Čak i ako živite u gradu, pronađite mesto do koga ujutro dopiru sunčeve zrake i ostanite tu svega nekoliko minuta. Na taj način ćete se napuniti pozitivnom energijom za ceo dan.

4012692257_4ea810a4e0_z

Doručak. Ovo će vam možda zvučati čudno, ali doručak se divno slaže sa jutarnjim suncem i ako za to imate priliku obavezno doručkujte na svežem vazduhu. Izađite iz kuće nešto ranije pa pojedite nešto u obližnjem parku. Verovali ili ne to pomaže ubrzanju metabolizma i regulisanju probave. Ajurvedska medicina nas uči da bi prve sate u danu trebalo provesti napolju, započeti dan jogom, meditacijom pa zatim i sa doručkom. Ako niste u mogućnosti da obavite sve ovim redosledom onda makar doručkujte na otvorenom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Saznajte

Ako ste ljubitelj Ratova zvezda onda će vam sigurno ova ideja ukrasa za jelku sa omiljenim likovima sigurno izmamiti osmeh na lice. Piši! Širi dalje!