Menu 

Kao što sigurno znate pre nego što je izmišljena struja i sijalice ljudi su se uglavnom oslanjali na dnevnu svetlost koja im je pomagala da usklade bioritam. Baš kao i većina stvari u prirodi i ljudski sat se prilagođava ciklusu sunca i zato je sučeva svetlost od velikog značaja za opšte stanje organizma.

Prema brojnim istraživanjima izloženost veštačkoj svetlosti tokom noći (tablet, televizor, laptop) remeti vaš bioritam što može dovesti do gojaznosti i ostalih problema sa zdravljem. Vremenom, takvi problemi mogu dovesti i do težih obolenja poput dijabetesa i problema sa raspoloženjem. Zbog ovakvih saznanja trebalo bi da iskoristite jutarnje sunce i neke aktivnost obavite izloženi upravo njemu. To ne znači da treba da budete zatvoreni i sunce upijate kroz prozor. Slobodno otvorite okna, izađite na terasu ili balkon i neke od sljedećih aktivnosti obavljajte upravo na jutarnjem suncu.

19971631649_9f0aa72261_z

Šetnja. Žustra šetnja je dobra za vaše zdravlje bez obzira u koje vreme krenete, ali lekari preporučuju da bi u šetnju trebalo ići ujutro da biste dobili  dovoljnu dozu vitamina D i da bi sunčeve zrake pripremile telo na sve napore koje ga očekuju tokom dana. Redovno izlaganje sunčevim zrakama utiče na povećanje serotonina u telu što vas čini aktivnijima.

Nekoliko minuta mira i tišine. Ovo možete nazavti meditacijom ili jednostavno mirom, ali pokušajte svako jutro izaći na vazduh i upijati sunčeve zrake i svetlost u miru i tišini. Čak i ako živite u gradu, pronađite mesto do koga ujutro dopiru sunčeve zrake i ostanite tu svega nekoliko minuta. Na taj način ćete se napuniti pozitivnom energijom za ceo dan.

4012692257_4ea810a4e0_z

Doručak. Ovo će vam možda zvučati čudno, ali doručak se divno slaže sa jutarnjim suncem i ako za to imate priliku obavezno doručkujte na svežem vazduhu. Izađite iz kuće nešto ranije pa pojedite nešto u obližnjem parku. Verovali ili ne to pomaže ubrzanju metabolizma i regulisanju probave. Ajurvedska medicina nas uči da bi prve sate u danu trebalo provesti napolju, započeti dan jogom, meditacijom pa zatim i sa doručkom. Ako niste u mogućnosti da obavite sve ovim redosledom onda makar doručkujte na otvorenom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar