Menu 

Imate neke strahove kojih se ne možete riješiti? Plašite se nečega, a ne znate zašto? Rješenje potražite uz pomoć onog od čega vjerovatno bježite – u horor filmovima.

Suština je u suočavanju sa strahovima. Neki stručnjaci vjeruju da kada u sigurnom okruženju se suočite sa svojim strahom i to više puta, on vam postaje “manje strašan”, manje stresan. Posebno, ako je uz vas osoba kojoj vjerujete i koja vas podržava.

Plašite se paukova ili zmija? Možda vam baš može pomoći film poput “Zmija u avionu” ili “Kraljevstvo paukova”.

Zašto je tako?

bioskop horor

Najčešće se plašimo onog što ne razumijemo ili smo od toga bježali zbog nekog davnog dječijeg straha. U filmovima sa srećnim krajem taj vaš strah obično biva pobijeđen i vi osjetite olakšanje, podršku da ga i vi možete pobijediti. Naravno, preporučuju se horori, koji imaju razrješenje, jer nedorečen kraj ili nerazjašnjena misterija stvara još veći strah. Vama trebaju klasični filmovi, sa zlom stranom (vašim strahom), junakom (sa kojim se možete poistovjetiti) i pobjedom i razrješenjem na kraju. Neki ljudi tvrde da, iako ih plaše, žele da gledaju horor filmove, čak i one sa nastranostima društva, jer ih je, tvrde, bolje upoznati i tako će strah biti lakši, jer ćete misliti da znate kako da ih pobijedite.

Ako se nečeg plašite mnogo možete krenuti lagano. Ako su u pitanju paukovi, nećemo reći da će vam “Spajdermen” pomoći, već neki film u kojem ima tek par scena u kojima, recimo, nekome pauk klizi po ruci ili se zavlači u krevet. Poslije možete preći na one sa “invazijama”.

decak gleda hororDjeca i strahovi

Stručnjaci smatraju i da djeci treba određen nivo straha, jer i za one mlađe od 12 to može biti, s jedne strane, zabavno. Kontrolisan strah nam pomaže da naučimo više o sebi, šta nas pokreće i da razmišljamo, šta bismo ili kako bismo, reagovali u određenim situacijama. Kada su djeca u pitanju, naravno da ne bi trebalo da gledaju horore za odrasle, posebno ne one sa mnogo nasilja. Ali, filmovi poput “Noćne more prije Božića” ili “Par-Norman” sasvim su primjereni.

Da li biste mogli da se riješite strahova uz pomoć horora ili biste se još više plašili? Koji je vaš omiljeni horor film?

Pročitajte i kako da

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar