Menu 

Godišnji odmor su dani koje željno iščekuju svi koji vredno rade tokom cele godine. Kraj jula i početak avgusta važe za špic sezone godišnjih odmora i upravo iz tog razloga vam donosimo najvažnije savete kako da uštedite, kako da se propisno odmorite i pripremite za godišnji odmor.

Pre odlaska na destinaciju koju ste odabrali važno je da obavite neke stvari u vašem domu koje su od velike važnosti ako odlazite na više od pet dana.

Šta uraditi pre odlaska na odmor

Čak i oni najbolje organizovani pred put uvek imaju najviše posla i zato se često dešava da zaboravimo obaviti neke veoma bitne sitnice. Detaljno pročitajte listu obaveza za koju mi smatramo da se treba završiti pre svakog dužeg putovanja.

Platite račune pre nego otputujete. Veoma je važno da sve račune ne ostavljate za plaćenje nakon što se vratite iz dva jednostavna i veoma očita razloga. Jedan je taj što postoji mogućnost da prođe rok za plaćanje računa pa će vam se za sledeći mesec računati bespotrebne kamate, a drugi je taj što će vam budžet nakon odmora biti verovatno dobro oslabljen. Ako koristite internet bankarstvo možete namestiti da se računi plate automatski.

Pregledajte novčanik i izbacite nepotrebne stvari. Izbacite iz novčanika sve stare kartice, vizit karte, račune koji vam nisu potrebni čisto da ostavite prostor za neke nove koji će vam na putu biti potrebni.

Napravite kopije najvažnijih dokumenata. Prije nego krenete obavezno iskopirajte pasoše i kreditne kartice i uvek ih nosite sa sobom, nikad ne znate kad će vam i da li zatrebati.

Pre nego otputujete obavezno pregledajte kalendar obaveza i premestite sve sastanke za vreme kada se vratite. Isto tako, odgodite ili otkažite kod lekara, zubara, frizera ili kozmetičara, ako vam se termini poklapaju sa godišnjim.

Obavestite banku da putujete tako da ih ne začudi internacionalni promet da ne bi slučajno prijavili neku prevaru.

Da se ne biste nervirali oko toga da li ste zaboravili isključiti peglu ili šporet pre nego odete jednostavno isključite glavni osigurač na satu i to je to.

Namestite automatsko odgovaranje na mejlove. Da bi ljudi znali da ste otišli na odmor namestite automatsko odgovaranje na mejlove, a na telefonu možete kreirati posebnu glasovnu poruku sa obaveštenjem da ćete se javiti po povratku.

Dva puta proverite jeste li spakovali sve potrebno. Najvažnije je je da proverite dokumenta, (pasoš, ličnu karticu), ako putujete autom obavezno proverite da li imate zeleni karton. Isto tako proverite da li ste poneli karte, propusnice…

Ponesite užinu i nešto za čitanje. Ako vas očekuje dugačak put avionom od kuće obavezno ponesite nešto za čitanje nemojte bacati dodatni novac na aerodromima.

Očistite frižider i kantu za smeće. Iz frižidera pobacajte sve što bi se moglo pokvariti dok vas nema da vas ne bi dočekali neugodni mirisi, a isto važi i za kantu za smeće.

Operite posteljinu. Nema lepšeg osećaja nego zavaliti se u čistu i mirisnu posteljinu nakon nekog putovanja i zato obavezno pre odlaska operite posteljinu.

Ponesite punjače i napunite sve uređaje. Pobrinite se za to da vam svi uređaji pre polaska budu u potpunosti napunjeni i dva puta proverite jeste li poneli punjače za sve.

Tečne stvari stavite u plastične kesice. Kada pakujete kozmetiku i preparate za ličnu higijenu obavezno ih stavite u plastične kesice i dobro zatvorite da ne bi slučajno došlo do prolivanja po ostalim stvarima.

odmor2

Kako pametno rasporediti novac na odmoru

Kad krenemo na odmor, svi većinom imamo okvirni budžet koji se, uglavnom, premaši. Da vam se to ne bi dogodilo i da ne bi potrošili više od planiranog, pročitajte naše veoma korisne savete.

odmor1

Ključna stvar u razumnom trrošenju novca za odmor jeste planiranje i određivanje budžeta. Jeste li znali da čak osam odsto godišnjih primanja odlazi na putovanja? Ako volite putovati, možete „srezati“ druge troškove da biste povećali budžet za odmor. Ako planirate godišnji, približno odredite vaš celokupni budžet, uzimajući u obzir gde idete, kako ćete tamo stići i šta ćete tamo raditi. Ako ste se, na primer, odlučili za letovanje na nekom jadranskom ostrvu, možete naći povoljan smeštaj. Iako će vas put do tamo koštati pravo malo bogatstvo, uštedećete na drugim aktivnostima kojih na ostrvima baš i nema, posebno u manjim mestima.

Nakon što ste odredili koliko novca ćete potrošiti na smeštaj i put, odredite i dnevni budžet za hranu, piće, kupovinu suvenira, pa taj budžet povećajte za 10-15 odsto za iznenadne troškove, kojih će svakako biti, posebno ako imate decu. Letovanje može biti sjajan „trening“ kako da što bolje rasporedite i trošite novac. Kad ste stigli na odredište i odredili dnevni budžet u koverte, rasporedite novac za svaki dan i dnevno trošite samo po jednu kovertu, bez varanja.

Kad su u pitanju suveniri za porodicu i prijatelje, ne budite previše velikodušni, ali ni previše škrti. Na kraju krajeva, niko ne očekuje da mu sa odmora donesete skupocene poklone. Pre puta napravite spisak koliko novca želite potrošiti za svaku blisku osobu, pa kad stignete na odmor uklapajte se u tu sumu.

Kad je u pitanju hrana i piće, idite tamo gde se hrani lokalno stanovništvo. Izbegavajte da jedete u hotelu, ili tamo gde ima najviše turista, jer tu su obično cene vrtoglave. Pitajte stanovnike da vam preporuče neke male lokalne restorane i kafiće.

Ukoliko se budete pridržavali okvirnog budžeta, verujte nam na reč, nećete morati razmišljati, dizati kredite i povećavati limit na karticama kad dođe septembar, kupovina knjiga i školske opreme za vaše klince.

Saveti za porodično putovanje bez strke

Ako na dugo očekivani godišnji putujete sa decom vaš odmor se veoma lako može pretvoriti u sve, samo ne odmor. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da vaše porodično putovanje prođe glatko i bez problema.

Kad krećete na put sa klincima treba uzeti u obzir mnogo stvari, kako ih zabaviti tokom puta, šta spakovati od igračaka, od garderobe,… Sigurni smo da će vas ovi naši saveti poštedeti bespotrebnog stresa.

Smanjite prtljag

Klincima ste spakovali mali kofer, muž je tražio svega tri majice, dvoje hlača i nešto donjeg veša, a sad je vreme da vi spakujete ceo svoj ormar, štikle, haljine, nakit, … Moramo priznati da mi žene zaista umemo preterati kad je pakovanje u pitanju. Obzirom da će vam zbog dece trebati više prostora pokušajte smanjiti ono što ćete poneti. Birajte komade garderobe koje možete kombinovati sa više drugih komada, od obuće ponesite jedne štikle i udobne patike ili baletanke za šetnju. Biće vam dosta, verujte nam na reč.

odmor3

Zabava tokom puta

Ako idete na dugo putovanje automobilom nikako ne zaboravite poneti zabavne igre kojima će se deca zanimati tokom puta. Možete napraviti neku zabavnu igru ili se možete osloniti na crtane filmove i video igrice koje ćete nasnimiti na tabletu ili smartfonu. Ovaj deo nam je mora se priznati uveliko olakšan napretkom tehnologije.

Pripremite grickalice

Baš kao i odrasli i deca jedu iz dosade i zato se naoružajte grickalicama. Kupite malu rashladnu torbu koje možete kupiti na svakom koraku, a nisu glomazne kao nekadašnji priručni frižideri i napunite ih zdravim grickalicama. Obavezno spakujte proteinske pločice, voće, povrće, sokove, vodu, slane grickalice i sendviče. Spremne grickalice će vam i skratiti vreme puta jer nećete svako malo morati stajati.

Ponesite kolica

Iako vaše dete predškolskog uzrasta insistira na samosatalnosti i odavno ne želi da ga vozite u kolicima kad krećete na odmor obavezno ih spakujte posebno ako posećujete neku novu destinaciju. Dete će se umoriti od šetnje i obilaska novih i uzbudljivih stvari, a poslednje što vam treba jeste da ga nosite po ceo dan. A, dok dete šeta, kolica vam mogu poslužiti da u njima gurate sve stvari koje ste kupili ili jednostavno svoju torbicu.

Ništa ne prepuštajte slučaju

Ako za odmor odlazite u inostranstvo obavezno platite zdravstveno osiguranje jer kad su klinci u pitanju nikad ne možete biti dovoljno sigurni. Iako ćete sa sobom poneti lekove za temperaturu, proliv, mučninu i bolove, nikad ne možete znati da se vaš nestaško neće razbiti i da mu neće biti potrebno šivanje.

Pre putovanja obavezno proguglajte i da li se u mestu u kom odsedate nalazi lekarska ordinacija i kakvi su uslovi lečenja za strance.

Veoma je važno da pre nego uplatite putovanje i rezervišete hotel proverite kakvu zabavu za klince nudi mesto u koje idete, jer ako vašem detetu bude zabavno biće i vama. Nema ništa gore od odmora provedenog sa klincima kojima je stalno dosadno.

odmor4

Budite aktivni i na odmoru

Veoma je važno da tokom odmora ne zapostavite svoju fitnes rutinu, a to ćete lako postići uz zabavne vežbe u vodim apomoću kojih ćete aktivirati sve mišiće.

Čak i ako čuvate decu u nekom plićaku, ove vežbe možete raditi bez problema. Na kraju krajeva, možete ih uključiti da vežbaju sa vama.

 • Hodanje u vodi može biti sjajna vežba, jer ćete od vode osećati otpor, a mišići nogu će biti poprilično aktivni. Neka vam voda dođe negde do prsa, uzmite vašeg mališana u naručje i šetajte kroz vodu.
 • Svaki put kad ležite u plićaku to je dobra prilika za vežbanje mišića nogu i stomaka. Lezite na leđa, podignite noge od dna i naizmeično podižite levu i desnu nogu, vežbajući trbušne mišiće.
 • Sklekovi u vodi će biti posebno zabavni, činiće vam se lakšima. Jednostavno leziite potrbuške u plićak i odgurujte se dlanovima prema gore i pustita da vas voda nosi.
 • Stanite uz rub bazena ili obale, stavite laktove na rub, a noge izbacujte unazad, energično. Ovo je sjajna vežba za jačanje butina, a sigurni smo da će i vaša deca želeti da je ponove.
 • Ako su vam deca malena i ne znaju plivati bacajte ih u vazduh dok ste u vodi i hvatajte i pri samoj površini da ih voda zaprska, a ukoliko su plivači bacajte ih u vodu neka plivaju do vas, pa opet dok im ne dosadi. To će za decu biti sjajna zabava, a vama sjajna vežba.
 • Uzmite dete u naručje, neka vas čvrsto zagrli i obuhvati nožicama, a vi polako radite čučnjeve, tako da oboje zagnjurite ili da vam voda dođe do vrata. Ovo je sjajna vežba za ceo donji deo tela.

I na kraju, ukoliko je vaše dete dobar plivač, zajedno plivajte što više možete.

Kako se vratiti svakodnevnim obavezama

odmor6

Možda zvuči čudno, ali vratiti se u svakodnevnu rutinu i pretrpan raspored nakaon samo par dana odmora može predstavljati poseban izvor stresa, neugodnosti i dezorijentisanosti i možete osetiti da se nikad nećete navići na stari način života i obaveze.

Iako ova pojava može biti poprilično neugodna jer svi očekuju da se odmora vratite orni, čili i punih baterija uz naših nekoliko smernica ćete veoma brzo biti oni stari.

Prepoznajte simptome. Nekim ljudima nije teško da se vrate svakodnevnim obavezama nakon godišnjeg odmora, ali problemi nisu retkost. Ako primetite neke od ovih simptoma možda vam je “bluz nakon odmora” zakucao na vrata.

 • Umor od odmora odnosno ako osećate energiju koja vas čini nervoznima i ne dozvoljava vam da se fokusirate na posao i obaveze.
 • Nagla promena apetita bilo da je povećan ili smanjen.
 • Tuga, potreba za plakanjem bez preteranog razloga.
 • Nemogućnost da se smirite i radite uobičajene stvari.
 • Ljutnja, posebno kod ljuti koji su na odmor otišli da reše privatne probleme.
 • U pojedinim slučajevima blaži oblik depresije.

Osećaj praznine nakon odmora. Putovanja sa sobom obično donose nova uzbuđenja, nova iskustva i osećaj slobode. Sve ono što nam obično nedostaje kad je u pitanju naša svakodnevica koja se svodi na posao, kuću i brigu o deci. Povratak u „stvarni život“ može izazvati osećaj gubitka i to je u potpunosti normalno. Pokušajte polako da otpuštate uzbuđenje uzrokovano novim iskustvima i nikako se ne požurujte. Isto tako dozvolite sebi da uživate u tom osećanju sve dok se ne smiri i postane lepo sećanje.

 • Ako ste se na odmoru upoznali sa novom kulturom, načinom života i hranom koji su vas oduševili uvrstite ih u svoj svakodnevni život i ne dajte da izblede iz vašeg sećanja.
 • Napravite poseban album sa slikama koji će vas podsećati na vreme koje ste proveli uživajući, pokušajte sami skuvati hranu koju ste tamo jeli, čitajte i istražujte više o kulturi naroda zemlje koju ste posetili.
 • Razmislite kakve pozitivne promene može da vam donese odmor koji se upravo završio.
 • Čudni osećaj tuge nakon provedenog odmora najčešće je uzrokovan željom za promenom jer više ne želimo da se vratimo svom svakodnevnom životu.
 • Nikako nemojte da potiskujete to osećanje i da se silite da obavljate svakodnevne aktivnosti bez razmišljanja već razmislite šta to što ste praktikovali na odmoru možete primeniti u svakodnevnom životu.
 • Većina nas spozna da može živeti bez interneta, socijalnih mreža, stalne upotrebe telefona i računara te da se mnogo toga postići u jednom danu, a da nam ostane i malo vremena koje ćemo posvetiti sebi.
 • Upoznajte nove ljude, promenite stil oblačenja, skinite tu uniformu u kojoj ste svaki dan i unesite malo ležernosti. Čitajte, iako tvrdite da nemate vremena, čitajte barem nekoliko stranica knjige pred spavanje i ne čekajte naredni odmor.
 • Vodite računa o sebi. Da biste što pre i što lakše „uskočili“ u svakodnevni ritam povedite računa o svom zdravlju.
 • Nikako nemojte na posao ići pravo sa odmora, organizujte se tako da se sa putovanja vratite par dana ranije, vratite se na svoj standardni režim ishrane i vežbanja čim dođete kući, naspavajte se i provedite vreme s prijateljima i porodicom.
 • Planirajte novo putovanje. Jedan od najboljih načina da izbegnete depresiju uzrokovanu povratkom na posao i svakodnevnim obavezama jeste da odmah po dolasku počnete planirati novi odmor i novo putovanje. To će vam sigurno skrenuti misli i doneti vam novo radovanje i slatko iščekivanje.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar