Menu 

Imate problema sa koncentracijom i pamćenjem? Potrebno vam je nekoliko sati da se razbudite i da se u potpunosti fokusirate na posao? Probajte dan započeti sa nekim od sledećih namirnica i sigurni smo da će vam koncentracija i memorija biti na zavidnom nivou tokom čitavog radnog dana.

Postoje namirnice za koje je dokazano da poboljšavaju memoriju i koncentraciju i zato bi trebalo da ih konzumirate na dnevnoj bazi. Mi ćemo vam naravno otkriti koje su to namirnice i najbolje načine da ih uvrstite u svakodnevnu ishranu.

Kakao u prahu. Istraživanja su pokazala da ljudi koji svakodnevno konzumiraju kakao u bilo kom obliku imaju mnogo bolju memoriju i koncentrisaniji su na ono što rade od onih koji kakao koriste nešto ređe. Naučnici veruju da kakao sadrži nutrijente koji podstiču rast dendrita, nervnih ćelija koje primaju poruke u mozgu. Započnite dan toplom zobenom kašom i odozgo pospite kašiku kakaa u prahu.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Kafa. Istraživanja su pokazala da moždana aktivnost primetno raste nakon nekoliko ispijenih gutljaja crne kafe. Da bi koncentracija bila na zavidnom nivou, dnevno vam je neophodna količina kofeina koja se nalazi u dve šolje crne kafe i zato ne preterujte. Šolja crne kafe ujutro i jedna oko podne je sasvim dovoljno da vam koncentracija bude dobra sve do kraja radnog dana. Samo pazite da kafu pijete u malim gutljajima, jer i to igra ulogu.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Bobičasto voće. Ovo voće spada među namirnice najbogatije antioksidantima u prirodi , puno je antocijanina i flavonola, dviju biljnih komponenti koje preventivno deluju na razlaganje moždanih ćelija. Istraživanja na prestižnom univerzitetu Harvard su pokazala da žene koje nedeljno jedu jednu šolju borovnica imaju mnogo bolju memoriju od žena koje jedu manju količinu ovog voća. Na posao ponesite kesicu bobičastog voća i pojedite za užinu, kada osetite da vam koncentracija pada.

????????????????????????????????????????????????????????????????????

Chia semenke. Bogate su omega 3 masnim kiselinama koje podržavaju deo mozga koji omogućava neuronima da komuniciraju sa ostalim ćelijama u mozgu. Jednostavno ih uveče pospite po jogurtu koji ćete ujutro jesti za doručak i ujutro pojedite ili ponesite na posao. Možete ih dodati i u smoothie ili zobenu kašu.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Zeleno lesnato povrće. Dan završite sa obilnom porcijom zelenog lisnatog povrća bilo u vidu salate ili priloga uz neko posnije meso ili ribu. Spanać, kelj, blitva i ostalo zeleno lisnato povrće su veoma bogat izvor fitonutrijenata koji inače štite zdravlje i oštrinu uma. Pored fitonutrijenata tu su i folati i vitamin B. Folati snižavaju nivo homocisteina, amino kiseline koja je povezana sa gubitkom pamćenja, a veruje se i da povećava rizik od srčanih obolenja.

Ako ove namirnice svakodnevno budete unosili u organizam nakon nekog vremena primtićete kako posao sve lakše i lakše obavljate, bolje pamtite i koncentracija je uvek na nivou.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar