Menu 

Koliko vam je teško ujutro se izvući iz toplog kreveta? Koliko puta stisnete „snooze“ dugme na vašem telefonu? Evo nekoliko saveta kako da postanete jutarnji tip osobe.

Nedavno smo pisali kako su neka istraživanja pokazala da su ranoranioci koji ujutro ustaju bez ikakvih problema i kojima je jutro najlepši deo dana srećniji i uspešniji ljudi “Jesu li ranoranioci uspešniji”. Želite li i vi orni i čili ustajati na prve zvuke alarma? Evo nekoliko saveta.

dreamstime_s_19073063

Za početak pokušajte ranije otići na spavanje. Sat vremena pre nego obično idete „u krpe“ pogasite sve električne uređaje, telefon stavite na skriveno mjesto i pogasite svetla ili čitajte nešto. Možda vam se čini da su šanse da ranije zaspite minimalne, ali mi vas uveravamo u suprotno.

dreamstime_s_9865290

Pre spavanja možete večerati ugljikohidrate koji će vam pomoći da zaspite i poboljšati vam kvalitet sna, što znači lakše i odmornije jutro. Ugljikohidrati sadrže aminokiseline triptofane koji izazivaju pospanost. Ovo svakako ne znači da treba da se prejedate teškim sendvičima ili testeninom pre spavanja već pojedite posudu kornfleksa sa mlekom ili na tost namazan kikiriki puter.

Ono što treba da izbegavate pre spavanja da biste ujutro bili veseliji je alkohol. Alkohol vas samo kratkoročno može uspavati i opustiti, ali budite sigurni da ćete se nakon te jedne čaše vina probuditi u pola noći.

dreamstime_s_29303151

Ono što nas drži budnima duže nego što bi trebalo su svakako gedžeti i zato stavite zabranu na korištenje istih posle recimo devet sati naveče. Spakujte laptop, ostavite vaš pametni telefon van vidokruga, ne gledajte TV, ne proveravajte mejlove, socijalne mreže, ne igrajte igrice.

dreamstime_s_9637264

Jedan od sjanih načina da postanete jutarnji tip jeste da pronađete dobar razlog da se veselite jutru. Možda nećete baš imati omiljenu emisiju na TV-u u to vreme, ali radujte se čitanju omiljenog magazina, blogova i proveravanju svega što ste na internetu od sinoć propustili. A, možete uvesti i jutarnje vežbanje kojim ćete započeti dan.

I zapamtite, jutarnji tip osobe se ne rađa, već postaje.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar