Menu 

Serotonin, ili hormon sreće je zadužen za naše bolje raspoloženje. Postoje mali trikovi pomoću kojih možete sami podići nivo serotonina u organizmu i oraspoložiti se za čas. Evo i koji su.

Najveći deo serotonina nalazi se u digestivnom traktu, on ima najveći uticaj na raspoloženje, memoriju, emocije, glad, samopouzdanje, toleranciju, spavanje, apetit. Često se naziva i hormonom sreće posebno, jer njegova produkcija raste što smo više izloženi suncu.

Serotonin je povezan sa količinom vitamina B6, amino kiselina i triptofana. Ako je naša ishrana siromašna proteinima i vitaminima u većem smo riziku od manjka serotonina.

Šta možete uraditi da podignete nivo serotonina?

Toplo vreme je stiglo, naglo smo iz zime uskočili u leto, iskoristitite to. Što više vremena provodite napolju, počnite sa planiranjem letovanja, roštiljajte, priuštite si pedikuru.

Umirite mozak vitaminom B

Ako imate previše stresan period uzimajte vitamine B kompleksa, jer uzimanjem ovih vitamina smanjujemo rizik od depresije. Vitamin B6 podstiče produkciju i funkciju serotonina, melotonina i dopamina u mozgu.

Smijte se sa kantarionom

Ova biljka veoma efektno deluje na blaže oblike depresije. Više o tome pročitajte OVDE. Čini se da ona na potpuno prirodan način podiže nivo serotonina.

Svež vazduh

Ako svaki dan započnete kratkom jutarnjom šetnjom, pre kafe bićete veseliji, nivo serotonina će biti na zavidnom nivou.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar