Menu 

22. aprila ove godine obeležila se četrdeseta godišnjica od prvog „Dana planete Zemlje“. Pre tačno četrdeset  godina počelo se javno pričati o ekologiji i svemu lošem što radimo našoj planeti.

Dok se stvari i zakonom ne promene vi uvedite red u sopstveni dom i „ozelenite se“!

Jutro

Koristite organski proizvedenu kafu, što znači da pri proizvodnji nisu korištene loše supstance. Ako  ne stižete popiti kafu kod kuće, zapakujte je u svoju omiljenu termos šolju, ne kupujte usput kafu za poneti.

Na  poslu

Štedite papir, kucajte i kopirajte dokumenta na obe strane lista. Kad odete na pauzu ili sastanak, a znate da vas za računarom neće biti duže od 20 minuta stavite svoj računar na „sleep mode“.

Izbacite iz upotrebe plastične kese. Uvek sa sobom nosite platneni ceger kao što su to naše mame i bake radile. Pročeprkajte po ormarime možda nađete neki stari njihov.

Ekološki osvešteni od malih nogu

Učite klince da svaki put kad završe sa igrom za računarom ili konzolama, sve pogase. Na ovaj način uštedećete i do 50 evra godišnje na računima za električnu energiju.

Naučite ih da štede vodu i da zavrću slavinu kad četkaju zube. Ostavljenjem vode da teče za vreme četkanja uludo se potroši i do 20 litara vode dnevno.

Čitajte im priče i knjige o ekologiji. Lorax je savršen primer.

Ozelenite vožnju

Usporite, radi sigurnosti i manje potrošnje goriva. Jednom mesečno proverite gume i napumpajte ih ako procenite da treba, na ovaj način poboljšaćete kilometražu za oko 3 odsto. Obavezno redovno menjajte filtere, novi senzori za kiseonik vam poboljšavaju kilometražu za čak 15 odsto.

Možda vam zvuči banalno, ali razmislite. Koliko zdravije bi živeli kad bi svi odlučili da napravimo ove male, ali veoma bitne korake.

Da li ste vi ekološki osvešteni?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar