Menu 

I vi zasigurno ne volite kada vaš omiljeni film ili seriju prekida niz dosadnih reklama. Prema nekim tvrdnjama grickanje i žvakanje mogu učiniti mnogo protiv uticaja reklama.

Mediji moraju od nečeg da žive, ali bombardovanje reklama je postalo zaista preterano. Danas nam “iskaču u lice” sa bilborda, na ulici, autobuskoj stanici, na autobusima, na internetu i naravno, na radiju, televiziji i u štampi.

TV kokicePored toga što nam se ne dopada to preterivanje ne sviđa nam se ni način na koji utiču na nas i teraju nas da kupujemo i mnoštvo stvari koje nam ne trebaju.

Jedno istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Keln ukazuje na jednu zanimljivost. Ako nešto grickate i žvaćete dok gledate reklame one će imati mnogo manji uticaj na vas.

Imuni na reklame

U istraživanju su postojale dve grupe kojima su dali da gledaju isti program, iste reklame. Samo su jedni grickali kokice, a drugi kockice šećera. Prva grupa (“kokičari”) nisu se ni sećali reklama i čini se da nisu imale nikakv uticaj na njih, dok to nije bio slučaj sa onima koji su jeli šećer.

Ipak, stvar nije u kokicama, već u žvakanju. Kada čitate nešto vi u sebi izgovarate reči nesvesno. To marketing stručnjaci znaju. Zato kada prave reklamu trude se da napišu, istaknu i izgovore ime proizvoda što češće. Ali, ako mozak i usta uposlite žvakanjem vi nećete ponavljati ono što čitate i vidite.

Kako deluje i šta grickati?

Kada sledeći put budete čitali neki štampani magazin, koji je prepun reklama samo uzmite žvakaću gumu i žvaćite ili grickajte nešto zdravo. Naravno, ovo ne sme biti izgovor za nezdrave grickalice. Napravite štapiće povrća, mrkvice ili celer, iseckajte jabuku i napravite domaće kokice.

zdrave grickalice

Evo šta još možete grickati dok vas “napadaju” reklamama: rashlađeno grožđe, celer sa puterom od kikirikija, komadiće banane, mešavine orašastih plodova, semenki i grožđica, komadiće ananasa, …

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
  1. Djurdjevic Stevanija

    pa posalji kad je tako lepo

  2. Ummu Davud

    tamam sjedoh da gledam reklame kad ono film :-/

  3. Ummu Davud

    tamam sjedoh da gledam reklame kad ono film :-/

Napišite komentar