Menu 

Tokom sna u telu se gradi hormon kortizol, koji se otpušta tokom dana i daje nam potrebnu energiju da bismo pregurali dan.

Nivo kortizola najviši je ujutro po buđenju, a do naveče se istroši, zato nam je dobar san neophodan. Pročitajte savete kako da dobijete najbolje od sna i ujutro budete orni i čili.

budilnik

Alarm

Možda vam je za buđenje potrebna brodska sirena, ali imajte na umu kad se panično probudite iz sna potrošite puno više kortizola nego biste trebali i ostaje vam manje za dan.

Probajte se buditi uz neke uhu ugodnije zvuke. Tehnologija nam danas omogućuje da to može biti omiljena radio stanica ili pesma (o tome više pročitajte OVDE). Činjenica je da što nam je buđenje lepše, takav će biti i dan. Ne kaže se bez razloga da se po jutru dan poznaje.

Snooze dugme

Dugme za odgodu alarma nam se u nekim slučajevima čini kao najbolji drug, ali nam ništa dobro ne donosi. Buđenje više puta u toku jednog jutra troši nam preko potreban kortizol.

Stavite alarm na mesto koje ne možete dohvatiti iz kreveta i koje zahteva ustajanje. I kad ste već ustali nemojte se vraćati u krevet. Pored alarma ostavite ceduljicu na koju ćete ovo napisati.

Probajte ići na spavanje u isto vreme svaku noć čak i vikendom, to će vam pomoći da regulišete navike, pa će i ustajanje biti lakše.

budilnik 3

Temperatura

Naučno je dokazano da ukoliko ne spavate u pretoploj prostoriji kvalitet sna je bolji, što znači da ćete ujutro ustajati lakši i odmorniji. Snizite temperaturu sobe pre spavanja.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar