Menu 

Nedavno sprovedena istraživanja su pokazala da je ljudima koji pate od neke bolesti potrebno dvostruko više vremena da bi se izlečili ako su pod dodatnim stresom nego onima koji su opušteniji.

Upravo iz ovog i još mnogo drugih razloga učimo vas kako da se propisno odmorite.

Mali odmor bi trebalo da uzimate svakih sat vremena. To ne moraju biti dugi periodi, poslodavci nam ih ne bi ni tolerisali, ali dva do tri minuta nam niko neće uzeti za zlo. Jednostavno odmaknite stolicu od računara i zatvorite oči. Ako se plašite šta će vam reći radne kolege u ruci držite komad papira da izgleda kako ste se zapravo udubili u posao.

Svakodnevno kod kuće napravite sebi malu seansu odmaranja. Stavite slušalice u uši iz kojih će ići omiljena opuštajuća muzika. Zatvorite oči, isključite se od svih spoljašnjih uticaja. Napravite opuštajuću kupku za noge u koju ćete dodati par kapi esencijalnog ulja lavande.

Jednom sedmično bi trebalo da uzmete dan samo za sebe i one koji vas psihički ne umaraju, vaše najvoljenije. Otiđite na izlet, u zabavni park, na vožnju biciklom. Taj dan zaboravite na kuvanje, peglanje, čišćenje kuće i posvetite se samo užicima.

Jednom mesečno si priuštite masažu, pravu, profesionalnu. Znamo da u vreme krize nije jednostavno odvojiti novac za to, ali potrudite se, recite sebi da je to za vaše dobro. Jer, ništa ne može da odnese napetost i podigne nivo serotonina i dopamina, hormona koji nas čine srećnima, od profesionalne masaže. Probajte.

Jednom godišnje odvojite nekoliko dana za opuštajući odmor. Ovde ne mislimo na posetu rodbini, koja će vas sigurno samo dodatno uznemiriti, nego na pravi odmor gde nećete raditi apsolutno ništa. Odmarajte, čitajte knjige, spavajte. Ako su vam deca mala ostavite ih kod baka i zbrišite negde na vikend, biće dovoljno za punjenje baterija.

Kako se vi odmarate, šta vas najviše opušta?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar