Menu 

 Ako spadate među one koji ne mogu baš najbolje spavati tokom promene godišnjih doba iz zime u proleće imamo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći da se nosite sa uticajem promene godišnjih doba na vaš san.

Veliki procenat ljudi širom sveta pati od određene vrste poremećaja spavanja, a promena godišnjih doba njima nikako ne ide u prilog već dodatno pogoršava stanje. Otrkrivamo vam zašto se to dešava i naravno načine na koje to možete rešiti.

Organizmu je dobar san potreban da bi se osvežio, napunio baterijama i spremno dočekao novi dan. Odraslim osobama je u proseku potrebno 7-8 sati odmornog i kvalitetnog sna, a oni koji stalno spavaju između 5-6 sati i manje se računaju da imaju trajni nedostatak sna. Tokom tranzicije godišnjih doba potrebnno je određeno prilagođavanje organizma da bismo si obezbedili tih željenih osam sati sna.

Da biste se što bolje prilagodili pratite neke od saveta koje smo za vas pronašli na SheKnows sajtu.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-young-woman-breathing-image8864466

Svaki udisaj je važan za dobar san

April i maj su meseci koje jedva čekamo nakon tmurnog zimskog perioda ali oni sa sobom pored sunca donose i sezonu alergije. Ako imate problema sa alergijom sigurno imate problema i sa snom, a to ćete lako rešiti ukoliko budete održavali higijenu nosa. Koristite razne spravice koje će vam pomoći da isperete nos pre spavanja što će vam pomoći da bolje dišete noću i ujedno bolje spavate.

Pripremite se za tranziciju

U vremenu promene godišnjih doba tačno izračunajte kad treba da legnete da bi odspavali osam sati i na vreme ustali. Nedelju dana pre pomeranja sata na letnje računanje vremena svakog dana pomerajte vreme za spavanje 15 minuta unapred ili unazad kada se pripremate za zimsko računanje.

Zamračite prostorije

Što su dani duži to nam telo želi duže ostati u budnom stanju, da biste se oduprli tom nagonu zamračite prostorije u stanu pre nego sunce zađe i napravite veštački mrak pre nego on nastupi napolju i to će vam pomoći da ranije idete na spavanje.

Jedite u korist sna

Večernja užina veoma leko se može iskoristiti da nam pomogne da poboljšamo san. Fokusirajte se na hranu bogatu magnezijumom, kalcijumom i kalijumom jer ova kombinacija nutrijenata podiže nivo melotonina u organizmu.

Za večernju užinu preporučuje se banana, jagode, jogurt i bademi. Ako noću patite od naleta vrućine (valunga) napravite sebi voćni šejk ili pojedite činiju žitarica sa sojinim mlekom koje sadrži prirodne estrogene i pomoći će vam da bolje spavate.

Ograničite stimulanse

Ograničite sve aktivnosti pred spavanje koje obezbeđuju nalet endorfina, a koji je kontraproduktivan kad je u pitanju spavanje. Izbegavajte plaćanje računa uveče ili razgovor o finansijskim poteškoćama kroz koje prolazite. Pića bogata kofeinom ne pijte 4 sata pred spavanje i smanjite unos tečnosti 2 sata pred spavanje da ne biste noću morali ustajati do toaleta. Takođe, naveče izbegavajte grickalice bogate rafinisanim šećerima.

http://www.dreamstime.com/stock-images-upset-woman-laptop-computer-bed-image21747234

Osvežite spavaću sobu

Ako vašu sobu osvežite novim stvarčicama kao što su interesantne lampe ili nova posteljina svetlih boja verovali ili ne pospešićete kvalitet sna narušen promenom godišnjih doba.

Isključite se

Kao i uvek kad su u pitanju saveti za bolji san, savteujemo vam da isključite sve uređaje koji bi vam mogli odvraćati pažnju. Ugasite televizor, tablete, laptope i ostale gedžete ostavite u dnevnom boravku i umesto telefona neka vam kao alarm posluži stari dobri budilnik.

Napravite vašu rutinu pred spavanje

Baš kao i kod malih beba i nama odraslima je potrebna određena rutina za bolji san. Neka to bude čitanje knjige, prigušena svetla ili topla kupka, nije važno, važno je da to ponavljate svako veče i vaše telo će tu radnju početi povezivati sa spavanjem.

Napravite raspored spavanja

Iako smo jedva dočekali da porastemo i idemo na spavanje kad želimo raspored spavanja je veoma važan posebno u promeni godišnjih doba sa zime na proleće i zato pokušajte organizovati život tako da svako veče na spavanje odlazite u isto vreme.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar