Menu 

Svi su bar jednom u životu doživeli frustraciju usled neprospavane noći nakon napornog radnog dana. Da biste izbegli hroničnu nesanicu obratite pažnju na sitnice koje vam remete san, a toga niste ni svesni.

Hronični stres može veoma lako dovesti do insomnije, a uzrok za neprospavane noći ne mora biti samo stres na poslu i brige koje brinete u vezi porodice, kuće, egzistencije. Prema poslednjim istrživanjima uzrok za nesanicu mogu biti i neki veoma banalni razlozi na koje možete uticati još danas.

Stručnjaci kažu da neprospavanu noć uzrokuje neki stresan događaj, ali do insomnije dovodi vaša reakcija na taj događaj. Svi imamo mehanizme pomoću kojih se borimo protiv stresa, a neki od njih povećavaju rizik od nastanka hronične insomnije. Čak godinu dana nakon nekog stresnog događaja može da se razvije insomnija i zato pripazite na sledeće faktore:

http://www.dreamstime.com/stock-images-woman-watching-tv-show-late-night-beautiful-image40015474

Alkohol. Svi oni koji se nakon stresnog događaja okreću alkoholu ili drogama imaju puno veće šanse da u dogledno vreme počnu patiti od nesanice, a istraživanja su pokazala da 13 odsto Amerikanaca nakon stresne situacije popije alkoholno piće. Iako nismo uspeli pronaći zvanične podatke verujemo da ni kod nas procenat ne bi bio ništa manji.

Gledanje televizije. Ako je vaš način da se izborite sa stresom gledanje televizije i noćnog programa onda se pripremite na to da će vas s vremenom taj program držati budnima do dugo u noć. Imajte na umu da će vas i nakon odgledane omiljene serije pravi uzrok stresa još uvek čekati i zato svoju pažnju usmerite na njega.

Poricanje. Oni koji jednostavno ne žele da se uhvate u koštac sa pravim uzročnikom stresa su u najvećem problemu i kod njih je rizik od insomnije najveći.

http://www.dreamstime.com/stock-image-copule-vine-man-woman-drinking-red-image40658611

Da biste izbegli moguću hroničnu insomniju pokušajte da ne pribegavate ovim metodama koje će vam pomoći da na kratko zaboravite, ali sigurno neće rešiti samu srž problema. Alkohol će vas možda uspavati, ali kad delovanje prođe probudićete se po noći, a ujutro ćete biti umorni i teško ćete se koncentrisati na rad.

Ako sami ne možete izaći na kraj sa insomnijom, obratite se lekaru, nemojte bežati od blagih sedativa, i na kraju krajeva probajte kognitivno – bihevioralnu terapiju koja će vam pomoći da rešite uzrok problema.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar