Menu 

Jeste li možda primetili kako leti imate nešto manje energije nego obično? Nešto ste više iscrpljeni, često vam se spava, a bez nekog očitog razloga? Mi vam otkrivamo zašto se možda ovako osećate leti.

Klima uređaji. Ako većinu vremena provodite u prostorijama koje su dobro klimatizovane i potrebni su vam čak i dugi rukavi da bi vam bilo ugodno možda je baš to uzrok vaše iscrpljenosti. Naše telo naporno radi da bi se zagrejalo kad je napolju hladnije. Stručnjaci kažu da bi klimu trebalo paliti uveče, za spavanje, a tokom dana nipošto ne bi trebalo preterivati.

Ne pijete dovoljno vode. Kad su temperature visoke, znojne žlezde proizvode više znoja da održe normalnu telesnu temperaturu. Ne zaboravite da pijete dovoljno tečnosti tokom dana, posebno ako više vremena provodite napolju, vežbate, ili jednostavno boravite u prirodi. Leti čak i slabiji oblici dehidracije mogu izazvati vrtoglavicu i probleme sa koncentracijom. Lekari preporučuju ženama da tokom dana piju oko 11 čaša vode, a muškarcima čak 15.

????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Preterivanje u letnjem voću. Možda voćna salata tokom leta zvuči kao divno osveženje, ali šećer u krvi može da se povisi od silne fruktoze koja senalazi u voću i izazove manjak energije. Pripazite na unos voća i ne preterujte sa lubenicama, dinjama, anansom, trešnjama i bananama.

Previše kupanja na bazenu. Sigurno znate da voda može zaista iscrpiti, zato pripazite da ne preterujete sa plivanjem na bazenu posebno ako imate obaveza kasnije u danu jer nakon bazena možete biti previše umorni za bilo šta drugo.

salata4

Raspust i obaveze. Tokom leta, raspored obaveza je nešto drugačiji nego obično, deca su na raspustu, sezona godišnjih odmora traje i možda imate više posla nego obično, a to sve može dodatno da vas iscrpi. Pokušajte da vikendom takođe ne ostajete budni previše kasno, već da ustajete kad i obično, a odlazite na spavanje nešto ranije da ne poremetite cirkadijalni ritam.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar