Menu 

O detosikaciji tela i organizma se godinama unazad intenzivno priča, praktikuju je mnoge slavne ličnosti, preporučuju mnogi zdravstveni stručnjaci. Ali, šta je sa detoksikacijom mozga? Možemo li naučiti da malo manje razmišljamo?

Pre nego ovaj članak uzmete kao suvu istinu, imajte na umu da ono što godi jednoj nije baš najsrećnija opcija za drugu osobu. Različiti smo, umovi nam različito funkcionišu i zato pročitajte naše savete te osmislite svoj režim detoksikacije mozga.

Prestanite sa iščitavanjem aktuelnosti

Kad malo bolje razmislimo, svakodnevno čitanje i prelistavanje novina i informativnih sajtova izaziva više štete nego koristi. Ako se nervirate svako jutro uz prvu jutarnju kafu i vesti možda bi trebalo jednostavno da ih prestanete čitati i slušati. Pokušajte ostati informisani tako što ćete jednom nedeljno na internetu šturo prelistati sva aktuelna dešavanja i to je to, čisto da ne budete jedini koji ne zna šta se dešava u svetu.

Ruku na srce, medijski prostor uglavnom zauzimaju ružne vesti, tragedije i ono najgore “žutilo”, a sigurni smo da bez toga možete. Čitanje vesti tera vas na dublje razmišljanje o pročitanom, što vam jednostavno bespotrebno zamara mozak.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-woman-reading-bad-news-newspaper-image19976426

Smanjite unos stimulansa (kafa, gazirana pića)

Jednom kad se u potpunosti odreknete ili jednostavno smanjite unos kafe uvidećete koliko se bolje osećate i koliko ste zapravo ovisni bili. Biće vam potrebno više od mesec dana da dođete u normalu, posebno ako ste decenijama svaki dan započinjali uz šoljicu ovog napitka.

Odricanje od kafe i napitaka koji sadrže kofein pomoći će vam da manje razmišljate, um će vam biti bistriji. Ako smanjite unos stimulanasa bićete u ravnoteži jer više nećete imati uspone i padove tokom dana i neće vam biti potrebna “samo još jedna” kafa da izgurate radni dan do kraja.

Mislite pozitivno

Naš mozak je kao sunđer koji upija gotovo sve što ga okrzne, od negativnih komentara na poslu koje je neko rekao pre godinu dana, do svakodnevnih briga koje nas muče. Pokušajte sve negativne komentare, misli, informacije zameniti onim pozitivnim i afirmativnim.

S vremenom postaćete pozitivniji i optimističniji, a tome svi manje-više težimo.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-senior-man-drinking-coffee-relaxing-cup-tea-image43438390

Negativne misli pretvorite u pokretačku snagu

Okrenite stvari tako da negativne misli i pretrano razmišljanje okrenete u svoju korist, neka oni budu vaša pokretačka snaga na poslu koja će vas učiniti produktivnijima. Svaki put kad počnete razmišljati o budućnosti i problemima, zaposlite sami sebe, osmislite novi projekat ili završite sve zaostale poslove. Pored toga što ćete odagnati loše misli, na vreme ćete pozavršavati sve što vam je ostalo na poslu.

I još jedan mali savet za kraj: svaki put kad sami sebe uhvatite da ste opet počeli previše razmišljati odmah prmenite položaj tela. Ako ste ležali, ustanite, ako ste sedeli lezite ili se ispravite, sami sebi skrenite misli. I za kraj, veoma je važno da pronađete neki hobi koji će vas opuštati, bilo da je to baštovanstvo, pletenje, vožnja bicikla ili nešto treće, važno je samo da u tome uživate.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar