Menu 

Moramo priznati da je peršun pomalo ptcenjena biljčica koju doživljavamo samo kao začin koji stavljamo pred kraj kuvanja većine jela i daje onaj posljednji dodir. Peršun pored sjajnog ukusa i arome poseduje i mnoga lekovita svojstva.

Peršun pomaže kod prevencije dijabetesa i lečenja bubrežnih obolenja, a najnovija istraživanja potvrđuju da ima i sjajna antikancerogena obolenja. Sad je vreme da potpuno promenite način na koji gledate peršun.

Peršun se u celom svetu koristi više od dvije hiljade godina , a prema starim rimskim spisima salata nije salata ukoliko u sebi ne sadrži peršun. Isto tako vekovima se koristi kao prirodni lek za razna obolenja poput kamenaca u žuči , artritisa, ujeda insekata, a verovalo se da čak ima i afrodizijačka svojstva te da suzbija pijanstvo. Kada je reč o konzumiranju alkohola drevni ljudi su verovali da peršun može upiti alkoholna isparavanja iz vina tako da možete popiti koliko želite, a da se ne napijete.

17942621650_7a99c98899_z

Evo nekoliko više nego dobrih razloga zbog kojih bi trebalo da jedete što više peršuna.

Nutritivne vrednosti. Peršun je veoma bogat mnoštvom nutrijenata uključujući vitamine A, C kao i minerale poput gvožđa i sumpor i na taj način ga čini sjjanim dijetetskim dodatkom ishrani. Ako imate naviku da dan započinjete uz sveži smoothie, obavezno dodajte i malo peršuna što zbog ukusa što zbog nutrijenata.

Antikancerogena svojstva. Najnovija istraživanja kažu da peršun sadrži veoma snažna antikancerogena svojstva koja deluju kao antioksidanti koji uništavaju slobodne radikale pre nego što oni oštete DNK ćelije, a opšte je poznato da ta oštećenja izazivaju kancerogena obolenja.

Preventiva dijabetesu. U jednoj studiji objavljeno je da konzumiranjem peršuna snižavate rizik od dijabetesa za čitavih 26 odsto. Peršun je jedan od najbogatijih prirodnih izvora miricetina i sadrži 8,08 mg na 100 g.

Kamenje u bubrezima. Peršunov list kao i koren snižavaju količinu kalcijum oksalata kod životinja, a to znači da imaju svojstvo da razlažu kamenje u bubrezima kod životinja koje pate od ovakvih obolenja, a to znači da isti uticaj mže imati i na ljude.

21825827066_881be39944_z

Kako koristiti peršun

Kao što već sigurno znate pešunov list i stabljike se koriste kao začin za gotovo sva jela posebno supe, čorbe, gulaše i u većini slučajeva se dodaje pred sami kraj kuvanja da ne bi izgubio ukus, boju, ali i nutrijente. Isto tako peršun je glavni sastojak nekih istočnjačkih salata koje se kombinuju sa kuskusom, možete ga koristiti umesto bosiljka za pesto.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Mnogo puta smo pisali o zdravim namirnicama i superhrani bogatoj nutrijentima koja je dobra za naše zdravlje. Danas smo odlučili sa vama podeliti nešto poptpuno drugačije. Otkrivamo vam koja je to nanezdravija hrana na svetu.