Menu 

Pinjoli su orašasti plodovi bora, jedan su od glavnih sastojaka popularnog pesta, ali i mnogo više od toga. Pročitajte koja su to njihova lekovita svojstva.

Pinjoli su se koristili u ishrani pre više hiljada godina, a veruje se da su ih Indijanci prvi otkrili. Danas su oni jedan od bitnijih sastojaka mediteranske kuhinje. Da bi bor proizveo šišarke u kojima se kriju ovi plodovi potrebno je 15-ak godina, a nakon toga produktivan je preko sto godina. Šišarke se beru ručno i suše se na suncu da bi se ljuske otvorile. Kasnije se ljuske odstranjuju ne bi li se došlo do divnih plodova.

Pinjoli imaju veoma specifičan ukus i aromu, bogati su uljima, belančevinama mineralima i vitaminima. Takođe, prepuni su nezasićenim mastima, koje preventivno deluju na bolesti srca i krvnih sudova i pomažu pri snižavanju lošeg holesterola. Istraživanje, koje je sprovedeno početkom 80-ih godina pokazalo je da oni koji najmanje dva puta sedmično konzumiraju po 60 grama ovih orašastih plodova snižavaju rizik od srčanog udara za 47 odsto.

Mogu se koristiti kao pomoć pri izlečenju tuberkuloze, poremećaja rada bubrega, bešike i loše probave.

Mogu se koristiti u slatkim i slanim jelima, ono najpoznatije je svakako “pesto đenoveze”, a kako da ga napravite pročitajte OVDE.

Piši!
Širi dalje!

15 komentara
 1. Dora Ranđelović via Facebook

  retko gde iam da se kupi, a i skupo je :(

 2. Vesna Forkapić via Facebook

  obožava pesto i pravim ga

 3. Ildiko Sikora via Facebook

  u dobro snabdevenim prodavnicama zdrave hrane se mogu kupiti!ja koristim najcesce za spagete…sa spenotom…spanac…preprzim ih blago u maslinovom ulju…koristim sa spenotom/spanacem kao preliv na spagete…inace ih koristim za salatu…kao dodatak…

 4. Sonja Djordjevic via Facebook

  Ima ih po bio radnjama ali nisu bas jeftine.

 5. Maja Radmanović Ex Ostojic via Facebook

  Samo još da mi je znati gdje da ga kupim?

 6. Popović Veljko via Facebook
 7. Popović Veljko via Facebook
 8. Marija Jakovljevic via Facebook

  Pinjoli su zaista ukusni ali ih je veoma teško naći u Srbiji, i da, mnogo su skupi za naš standard. Doskora ih je bilo teško naći i u Beogradu, sada ih ima na Kalenić pijaci i u dobro snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Zbog toga nije čudno što mnogi ne znaju za pinjole. Takođe, kod nas ne rastu.

 9. Dragica Vranjes via Facebook

  Molim vas neka mi neko objasni gdje se pinjoli nalaze u šišarikama i kada se beru. i kako?

 10. Natasha Runic via Facebook

  jako su skupi.. a u pestu moze zamena za orahe. Jer kada je prvi put napravljen pesto nisu znali za pinjole nego samo za orahe…

 11. Fikreta Pjevic via Facebook

  Objasnite nam sta je to i kako izgleda?

 12. Marija Ivancic Milisic via Facebook

  Koristim ih u raznim salatama. Proprzim ih kratkou tiganju i jednostavno dodam u salatu. Odlicnog su ukusa.

 13. Dragan Toroman via Facebook

  probao,savršeno

 14. Tatjana Odzin via Facebook

  Prvi put cujem za pinjole

 15. Marina P Tavra via Facebook

  obožavaaaaaaaaaaaam……….

Napišite komentar

Zdravlje

Već dugi niz godina se raspravlja o tome da li su ljudima zaista neophodne namirnice životinjskog porekla da bi bili zdravi. Dok jedni tvrde da se u tim namirnicama nalazi mnoštvo čoveku neophodnih nutrijenata drugi...