Menu 

Patlidžan je povrće koje je u odnosu na tikvice pomalo zapostavljeno zbog svog svog gorkastog ukusa, ali to bi trebalo da promenite već danas jer patlidžan sadrži zaista mnogo lekovitih svojstva zbog kojih bi ga trebalo jesti u što većim količinama.

Patlidžan je u prodavnicama dostupan tokom cele godine, veoma je korisna namirnica i možete ga pripremati na zaista mnogo načina, a musake od patlidžana su jednostavno za prste polizati. Pored musaka možete napraviti i zdrave namaze, možete ga puniti ili pohovati.  Mi vam donosimo sjajne razloge zbog kojih bi patlidžan trebalo malo češće da se nađe na vašoj trpezi.

3837295913_de38597351_z

Bogata nutritivna vrednost. Patlidžan sadrži kalcijum, gvožđe i mnoge druge minerale koji su neophodni organizmu da bi normalno funkcionisao. I što je najbolje ovo povrće je zista bogato ukusom i možete ga iskoristiti za mnoga jela. Pored patlidžana vam neće biti potrebno ni meso.

Fitonutrijenti. Ptalidćžani sadrže određene fitonutrijente koji poboljšavaju cirkulaciju i neguju zdravlje mozga. Važno je znati da se većina ovih fitonutrijenata načazi u kori i zato nemojte guliti patlidan kad ga pripremate.

Vlakna. Bogat su izvor vlakana koji su od velike važnosti za dobru probavu i štite od raka debelog creva.

Patlidžan je veoma siromašan kalorijama, sadrži svega 35 na jednu šolju i sjajn je za one koji paze na to zdravu ishranu ili pokušavaju skinuti višak kilograma.

Za kontrolisanje dijabetesa. Patlidžan se vekovima koristi za kontrolisanje dijabetesa upravo zbog velike količine vlakana i ugljenih hidrata koji imaju loša upijajuća svojstva.

2839090024_4637166e24_z

Dobar za zdravlje srca. Istraživanja su pokazala da patlidžan, odnosno supstance koje se u njemu nalaze mogu sniziti loš holesterol. Jedino je važno da ga pripremate na pravi način da biste dobili sve beneficije. Nemojte ga pržiti na dubokoj masnoći već ga pecite u rerni.  S druge strane bioflavonoidi kojih ima u zaista velikim količinama, a poznati su po tome da kontrolišu povišen krvni pritisak i oslobađaju od stresa.

Redovnom konzumacijom patlidžana pomažete i prevenciju stvaranja krvnih ugrušaka i to zahvaljujući vitaminu K i već spomenutim bioflavonoidima koji se nalaze u patlidžanu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Domaća supa protiv prehlade, med protiv kašlja, šećer protiv štucanja… Je li i vama baka savetovala slične mere opreza? Piši! Širi dalje!