Menu 

Postoji jedna zanimljiva priča o hrkanju, koja govori o običnom bračnom paru. Nakon tog događaja oni su tražili mnoge načine da zustave hrkanje.

Naime, supružnici su otišli na spavanje i muž je usnio čudan san. U tom snu ganjali su ga psi. Bježao je od njih šumom, poljanom, preko vode, gradskim ulicama i kada su ga sustigli i umalo ugrizli on se probudio. Tada je shvatio da njegova voljela spava tik uz njega i glasno mu hrče na uho poput čopora razjarenih pasa.

Istina je da hrkanje može biti vrlo neugodno za osobe koje spavaju u blizini „hrkavca“. Te visoke frkevencije ne samo da uznemiravaju san, nego mogu poremetiti vaš bioritam. Hrkanje se češće javlja kod pretilih osoba i nastaje kada mekano nepce i resica djelimično blokiraju disajne puteve za vrijeme spavanja. Donosimo vam šest savjeta kako da spriječite hrkanje.

hrkanje4Promijenite položaj

Poznato je da je hrkanje najintenzivnije kada spavate na leđima. Tada vam jezik padne unazad i usporava protok vazduha. Trebali bi ste pokušati da spavate na boku.

Zabacite glavu

Ako savijate vrat tokom spavanja i to može stvoriti otpor protoku vazduha. Izbacite višak jastuka ili kupite manji.

Smršajte

Hrkanje i pretilost su u tijesnoj vezi. Krupniji ljudi obično imaju zadebljano vratno tkivo, što povećava rizik hrkanja. Zdravija ishrana i malo vježbanja će vam pomoći da se osjećate bolje, ali i da zaustavite „noćno režanje“. Neki stručnjaci kažu da vam je, da bi prestali hrkati, dovoljno da smanjite težinu za samo 10%.

Izbjegavajte alkohol i sedative

Alkohol opušta mišiće, što može dovesti do oslabljenog protoka vazduha. Izbjegavajte ga par sati pred spavanje. Tablete za smirenje ili za spavanje stvaraju isti efekat.

hrkanje3Prestanite pušiti

Ako ste pušač, hrkanje je još jedno upozorenje da je vrijeme da ostavite cigarete. One iritiraju disajne puteve i stvaraju upalu. (Pogledajte kako da ostavite cigarete)

Inhalirajte i vlaga

Začepljen nos, takođe, može biti jedan od uzročnika hrkanja. Inhalirajte se prije spavanja sa parom iz vode u koju ste stavili par kapi eteričnog ulja eukaliptusa ili metvice. Poželjno je da, posebno zimi, stavite ovlaživače vazduha na vaše radijatore.

Zadnja opcija su razni uređaji i pomoćna sredstva za lakše disanje, koja obično nisu ugodna za nošenje, kao i različiti operativni zahvati. Da li bi ste supružnika natjerali da ide na operaciju? Imate li i vi neobične snove poput nesrećnog muža sa početka naše priče?

Piši!
Širi dalje!

6 komentara
 1. nenad

  Samo stavite na radijatore ovlazivace ili ako imate TA pec stavite serpu sa vodom i kupite Apsorber vlage i problemi ce nestati. Neko ce reci da ne radi nista od toga i ne hrce, ali pricamo o onima koji su skloni hrkanju i njima sve od ovoga sto sam naveo smeta i tako sam se i ja resio hrkanja, ali cim prespavam u nekom drugom stanu-hotelu, hrkanje je neizbezno…

 2. Sanja Coggan

  Rejeanne Maree Usher lol xoxoxo

 3. Sandra Sanalan

  ma samo druga soba pomaze,verujte

 4. zorica

  Muža koji hrče okrenete na leđa. Pažljivo u desnu ruku uzmete njegovo stopalo lijeve noge i povućete udesno.U lijevu ruku uzmete njegovu desnu nogu i povučete ulijevo. Mu*a padnu i zatvore cug! Gotovo, prestane da hrče! :)

 5. Slavica Josovic Milasinovic

  mene uspavljuje hrkanjem,kad nehrce prosto mi fali al nekad mi i smeta

 6. Ana Limov

  ja mu stavim jastuk na glavu

Napišite komentar

Zdravlje

Svi oni koji pate od sezonskih alergija zasigurno ne mogu zamisliti život bez upotrebe lekova. Jesen pored divnih boja i plodova donosi i probleme sa sezonskim alergijama, a mi vam otkrivamo kako da ih...