Menu 

Imate li problema sa glavoboljama? Pijete li tablete čim osetite da bi mogla da napadne? Naučite šta možete uraditi da bi preventivno sprečili glavobolje i kada je vreme za lekara.

Koji je vaš tip?

Eksperti tvrde da postoje stotine različitih tipova glavobolje, ali da sve spadaju u tri osnovne grupe. Tenzijska glavobolja, ona koja je usko povezana sa stresom, a podrazumeva napetost mišića lica i vrata, dok vaskularna glavobolja može da uključuje migrene. Treća grupa podrazumeva one koji pate od nekih drugih zdravstvenih stanja kao infekcija sinusa ili tumora na mozgu.

Dobre i loše vesti o migreni

Oko 20 odsto žena ima redovne migrene, ali bolni događaji su još uvek nerazumljivi. Prije su doktori i naučnici smatrali da migrena može povećati rizik od demencije, ali novija istraživanja su pokazala da tu nema nikakve poveznice. Ipak, ove godine pojedina istraživanja su pokazala da učestale migrene mogu povećati rizik od moždanog i srčanog udara.

Okrivite menstrualni ciklus

Od 28 miliona Amerikanaca koji pate od migrena čak 70 odsto čine žene. Dok je nivo hormona kod muškaraca uglavnom stabilan kod žena varira tokom ciklusa što može biti okidač menstrualnih ili predmenstrualnih migrena i tenzijskih glavobolja. Žene, takođe imaju veće genetske predispozicije za migrene.

Pazite šta jedete

Istraživanja su pokazala da četvrtina onih, koji izbegavaju određenu hranu što uključuje zrele sireve, čokoladu, alkohol i mesne prerađevine imaju ređe napade glavobolje. Preskakanje obroka takođe može biti okidač za napad glavobolje.

Kad munja udari

Promena vremenskih prilika može biti okidač za glavobolju kod mnogih ljudi.

Istraživanja su pokazala da se za 31 odsto povećava rizik od napada boli kod onih koji hronično pate od glavobolje i za 28 odsto kod onih koji imaju migrenu u danima kad čak u krugu od 30 kilometara od njihovih kuća udari munja.

Spavanje i stres

Nije ništa novo da skakanje uz alarm ujutro može dovesti do glavobolje, ali i previše spavanja takođe može biti okidač. Mnogi ljudi vikendom mogu imati glavobolju, jer su promenili šablon spavanja. Stres je takođe jedan od uzroka, sigurno ste primetili da vas glava više boli ako ste pretrpani poslom ili vam se bliže rokovi.

By: SashaW

By: SashaW

Kad potražiti pomoć?

Ako vam jedino lekovi mogu ublažiti i najslabije napade glavobolje možda je vreme da posetite vašeg lekara. Lekara bi trebalo da posetite i ako:

– glavobolja vas ometa u poslu i društvenom životu

– napada svakodnevno

– povezana je sa fizičkim ili seksualnim aktivnostima

– ide u paketu sa slabošću u ekstremitetima, duplim vidom…

– uzimate tablete protiv bolova svakodnevno, ili skoro svakodnevno

Piši!
Širi dalje!

2 komentara
 1. Todor

  Ko ste vi gospodjo/ice Helena Nikolic? Da li ste vi lekar? Spacijalista neurolog? Koje naucne radovi iz oblasti neuroloskih poremecaja ste objavili i koje medicinske publikacije su te vase radove objavili? Na kojim ste seminarima predstavili vase radove?

  Dalje, iznosite cinjenice bez i jedne jedine reference. Na primer, kazete:

  – “….istraživanja su pokazala da je naknadno pokazano da nema dokaza da migrena može povećati rizik od demencije.” – Ko, gde, kada, u kojoj publikaciji, u kojoj instituciji su vrsena ispitivanja, na osnovu kojih rezultata?

  – “Istraživanja su pokazala da četvrtina onih, koji izbegavaju određenu hranu što uključuje zrele sireve, čokoladu, alkohol i mesne prerađevine imaju ređe napade glavobolje.” – Ko, gde, kada, u kojoj publikaciji, u kojoj instituciji su vrsena ispitivanja, na osnovu kojih rezultata?

  – “Ipak, ove godine pojedina istraživanja su pokazala da učestale migrene mogu povećati rizik od moždanog i srčanog udara.” – Ko, gde, kada, u kojoj publikaciji, u kojoj instituciji su vrsena ispitivanja, na osnovu kojih rezultata?

  Serbian Cafe mora izbegavati publikovanje ovakvih clanaka tipa ‘rekla – kazala’. Ili objavljujte publikacije koje su podrzana cinjenicama ili pisite o mirisljavim biljkama, kupkama, i vocnim maskama za lice. Ostavite medicinu clanke doktorima i naucnim institucijama.

 2. Aleksandar

  Sve napisano je tačno, samo bih to da dodatno dopunim. Od malena sam patio od snažnih glavobolja, čak toliko da sam kao dječak vodio dnevnik glavobolja i pokušavao da pronađem nekakvu povezanost sa svim što sam jeo, vremenskim prilikama, događajima itd. U bolnici su mi radili razna snimanja i testiranja i na kraju samo zaključili da imam vrlo visok koeficijent inteligencije… Kasnije sam u životu imao različite faze, čak takve da nisam imao ni jednu glavobolju u periodu od 4-5 godina, pa ponovno sve u krug… Danas imam 40 godina i zaključak je:
  Okidač za glavobolje je u želudcu, a okidač za želudac je u stresu i načinu pogleda na svijet oko nas, prilagođavanju, našim željama i ciljevima. Ako ste neko sa predispozicijama za glavobolje onda vas kontinuriani stres ponovno vraća u fazu da postajete hipersenzibilni na mogućnost ponovnih glavobolja (to su te moje faze). Tada dođete u fazu da vam smetaju promjene vremena i prelasci godišnjih doba. Dalje, ako imate dužu kosu takođe postajete hipersenzibilni zato jer smatram da duža vlas kose svojom površinom snažnije akumulira “neželjeni” elektricitet. Takođe ako bi vas neko dobro uplašio nekom drugom bolešću koja je takva da morate da promijenite život I POGLED NA ŽIVOT za 180 stepeni: napuštanje posla koji ste do tada radili, sve što ste do tada voljeli da jedete sad postaje vaša crna lista, a što niste vaša jedina hrana i to sve u trajanju od najmanje 6. mjeseci, SIGURNO RJEŠAVATE GLAVOBOLJU, ALI samo do trenutka vraćanja starim navikama, a onda se sve ponovo u krug… Imao sam takvu fazu trajala je 5 godina bez jedne glavobolje. Kada se vratite starom načinu života GLAVOBOLJE SE VRAĆAJU.

  Znači lijek za trajno izlječenje je:

  1. Totalni zaokret u životu za 180 podrazumijeva uredno spavanje i redovne obroke i više nikad nemojte da jedete čokoladu i pijete mlijeko. Ako ste pušač kupite kutiju, a nakon 20m je bacite u kantu za smeće i NIKAD VIŠE jer višak nikotina takođe dovodi do glavobolja.

  2. Sve ciljeve do tada i poglede mijenjate za 180, zapitajte se šta je smisao života i koliko sve što ste do tada željeli zaista vrijedi? Tj. BUDITE ISKRENI prema sebi i zapitajte se kuda vas to vodi? Znači mijenjate posao, profesiju kojom ste se do tada bavili, najmanje na period od 6 mjeseci.

  3. U tom prelasku uvedite neke potpuno nove navike (znate vi jako dobro koje, one o kojima ste oduvijek razmišljali, a niste DO TADA imali vremena za njih), npr. igranje košarke bar jednom nedjeljno, ovo iz mog muškog ugla. Ako ste žensko onda izaberite npr. aerobik, fitnes i sl. Ili učlanite se u pjevački hor, odlazite na liturgije, ili npr. pročitajte “Sveto pismo” (to je naš pravoslavni način meditiranja).Ili nešto što će unijeti svježinu u vaš NOVI POČETAK. Uradite nešto što bi voljeli i o čemu ste se oduvijek potajno nadali da će se naći dovoljno vremena… (kao ono “kada odem u penziju” i sl.).

  4. Zapamtite stres okida želudac. Da dopunim, STRES tipa “PORODIČNI” i tipa “POSLOVNI”. Prazan želudac ne može protiv stresa. Takva učestalost dovodi do hipersenzibilnosti i dolazite u fazu da vam smetaju i vremenske prilike i opet sve u krug (ali krug je svaki put sve manji!). Što je krug manji glavobolje postaju učestalije. Što su učestalije vi se sve više mijenjate i postajete razdražljiviji. Što ste razdražljiviji glavobolje vas još lakše napadaju i tako u nedogled.

  Ovo napisano vam je lijek protiv svih vrsta glavobolja, pišem to iz ličnog iskustva.

  Pozdrav i sve najbolje,
  Aleksandar Krajišnik

Napišite komentar

Zdravlje

Ako je vjerovati istraživanjima placebo spavanje zaista djeluje. Ako samo dovoljno čvrsto vjerujete da ste se naspavali to popravlja funkciju mozga i čini vam se da ste odmorni. Piši! Širi dalje!