Menu 

S jedne strane su dolazile vesti da gazirana voda nije dobra u većim količinama, drugi govore da jeste, treći da je bolja obična voda. Mi donosimo odgovor.

Ukoliko vam je milija gazirana voda nemate brige – osvežava, hidratizira telo kao i obična voda i to nema nikakve štetne posledice po telo.

“Gazirano” zdravlje

Iako gazirana voda sadrži ugljen dioksid, to neće značajno štetiti vašoj zubnoj caklini. Šteta je, ustvari, tako minimalna da bi trebali popiti ogromne količine gazirane vode da bi oštetili zubnu gleđ. Gazirani sokovi, s druge strane, sadrže fosfornu kiselinu, koja rastvara kalcijum u zubnoj gleđi i slabi zube.

Možda ste čuli da gazirana voda može “iscrpiti” kalcijum iz kostiju i dovesti do pojave osteoporoze. Međutim, ni jedno istraživanje nije potvrdilo te spekulacije.

Oprez

Jedino čega se trebate paziti je gazirana voda sa ukusima. Neke od njih su obogaćene prirodnim, čistim, voćnim sokovima, ali većina ih sadrži šećere, veštačke zaslađivače i nepotrebne kalorije. Pazite šta birate.

Neke gazirane mineralne vode sadrže i natrijum, koji, u većim količinama, može uticati loše na visok krvni pritisak.

Prirodna gazirana mineralna voda je dobra za zdravlje, u umerenim količinama. Oni koji ne podnose mlečne proizvode i boluju od osteoporoze mogu na ovaj način, uz pomoć gazirane vode, uneti dovoljne količine kalcijuma, koji se apsorbuje jednako dobro kao i kada ga unosimo putem mlečnih proizvoda.

Zanimljivo je istaći da je ova voda dobra za osobe s povišenim kolesterolom.  Jedno istraživanje je pokazalo da je ispijanjem prirodne gazirane mineralne vode moguće sniziti “loš” LDL kolesterol, a povećavati onaj “dobri” HDL kolesterol.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Koliko su vam oči suve ili vlažne zavisi od protoka suza koje obezbeđuju potrebnu vlažnost očima da bi normalno gledali i da ne bi osećali nikakvu neugodnost. Suve oči mogu biti veoma neugodna...