Menu 

Grlo vas grebucka, nos vam je začepljen i suze vam oči? U ovo doba godine to je sasvim uobičajeno, jer je sezona gripa i prehlade u punom jeku. Evo jednostavnih saveta šta da radite na prve simptome prehlade.

Što se tiče jačanja imuniteta, poprilično ste zakasnili da se time pozabavite, jer su prehlade uveliko tu. Zato je veoma važno da naučite šta da radite na prve simptome prehlade, da je srežete u korenu. Evo nekoliko jednostavnih saveta.

Utrostručite dozu vitamina D

dreamstime_s_28341573

Kad se temperature vazduha spuste i kad manje vremena provodimo napolju sasvim je normalno da  nam je nivo vitamina D u organizmu na poprilično siromašnom nivou jer ga naš organizam proizvodi kad je koža u doticaju sa sunčevim zrakama. Upravo iz tog razloga smo podložniji virusima.

Glavni borci protiv virusa u imunom sistemu su T ćelije koje se aktiviraju kad prepoznaju infekciju izavanu virusima ili bakterijama. Istraživanja sprovedena u Danskoj pokazala su da aktivnost ovih ćelija ima poprilično veze sa vitaminom D u organizmu. Kada T ćelije otkriju virus ili bakteriju oni šalju signal da pretražuju vitamin D u krvnim sudovima. Bez vitamina D, aktivnost T ćelija se uveliko smanjuje.

Ono što eksperti preporučuju jeste da na prve znakove prehlade ili gripa, na tri dana utrostručite preporučenu dnevnu dozu vitamina D i uzimate 25.000 -30.000 IU pa se nakon tri dana vratite na 4-5.000 IU.

Vitamin C

Kad je reč o sezonskim prehladama vitamin C nikako ne možemo izostaviti. Vitamin C utiče na sposobnost organizma da se bori protiv infekcija tako da stimuliše bela krvna zrnca.

Na prve znakove prehlade povećajte dnevnu dozu vitamina C na 12 g raspoređenih tokom celog dana. Ako vam stolica bude preterano retka, smanjite dozu.

Vlažne čarape

dreamstime_s_11677710

Sigurno ćete pomisliti da je to apsolutno besmisleno, ali mnogi tvrde da ih ovaj lek iz kućne radinosti spašava od gripa i prehlade. Ako na noge obujete vlažne čarape vi na taj način ne samo da spuštate telesnu temperaturu ukoliko je malo povišena već stimulišete imunitet i poboljšavate cirkulaciju,  a sve što vam je potrebno jesu pamučne i vunene čarape i peškir.

Pre spavanja, smočite pamučne čarape u hladnoj vodi, dobro ih iscedite i obujte ih na noge. Preko mokrih čarapa obujte i suve vunene čarape, umotajte noge u peškir i krenite na spavanje. Ponovite ovo dve –tri noći i prehlada će nestati bez ikakvih lekova.

Probiotici

Probiotici su od velike važnosti za dobru probavu, rad creva i za imunitet. Kad je imunitet napadnut virusima i bakterijama, slobodno povećajte dnevni unos probiotika i uzimajte ih pre spavanja i odmah po buđenju na prazan želudac.

Pre nego se odlučite na uzimanje bilo kojeg od ovih suplemenata, posavetujte se sa svojim lekarom.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar