Menu 

Prvi januar je dan kada na svetu, najverovatnije ima najviše mamurnih ljudi u istom trenutku. Ako i vi spadate među one koje odboluju svako pijanstvo mi vam donosimo nekoliko saveta koji će vam pomoći da sprečite novogodišnji mamurluk.

Mamurluk je stanje tokom kojeg telo probavlja sav popijeni alkohol. Obzirom da alkohol utiče na dotok krvi do mozga tako utiče i na hemijske signale, neurotransmitere u mozgu pa mamurluk izaziva glavobolju, znojenje, ubrzan rad srca, povišen krvni pritisak, bol u mišićima, dehidraciju, povraćanje, žeđ, umor, depresiju i anksioznost.

Jedan od najboljih načina da preventivno delujete na mamurluk jeste da pijete puno obične vode zajedno sa alkoholnim pićima ili da ga mešate sa bezalkoholnim pićima.

dreamstime_s_12189099

Evo nekoliko korisnih saveta za sve one koji pošteno odboluju svaku pijanku.

Najefektniji način da sprečite mamurluk jeste da ne pijete alkohol, ali to ste sigurno već znali pa ćemo vam doneti i nekoliko predloga ukoliko se ipak prepustite čarima „najluđe noći“ i preterate.

Pokušajte jesti po malo tokom cele večeri jer će hrana u stomaku pospešiti apsorpciju alkohola i držati nivo šećera u krvi na visokom nivou što će umanjiti uticaj alkohola.

Pijte polako i neka vam svako drugo piće bude bezalkoholno. Voda je najbolji način da razbijete rutinu ispijanja alkohola, ali izbegavajte kombinaciju alkohola i pića koja sadrže kofein jer to može dovesti do ubrzane dehidracije koja ide ruku pod ruku sa mamurlukom.

To da od crvenog vina boli glava je zaista istina i izbegavajte da se napijete od tamnih pića koja sadrže kongenere. Jer tamna pića, uključujući i crveno vino sadrže višu koncentraciju kongenera koji izazivaju jake glavobolje dan kasnije.

Isto tako, ukoliko ste pušač, veća konzumacija cigareta tokom žurke uveliko povećava rizik od jačeg mamurluka.

dreamstime_s_4971311

Ako ste u mogućnosti, najbolja opcija da „preživite” mamurluk jeste da se dobro odmorite i prespavate veći deo dana. Ako inače patite od jakih glavobolja i migrena veća je verotnoća da ćete imati bolne i neugodne glavobolje dan nakon zabave, jer je alkohol jedan od efektnih okidača i u tom slučaju za jutro posle pripremite lekove koje inače koristite da ublažite glavobolju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Teški metali poput olova, žive i aluminijuma se nagomilavaju vremenom u našem organizmu i zato se često osećamo umorno, bezvoljno, neraspoloženo. Saznajte kako da ih uklonite i vratite snagu i živost.