Menu 

Najbolji načini da zaštitite svoje oči i svoj vid nemaju nikakve veze sa grickanjem šargarepe. Donosimo vam listu saveta stručnjaka koja će vam sigurno pomoći da sačuvate dobar vid.

Savet nutricionista

Najnovija istraživanja su pokazala, da su nutrijenti od krucijalne važnosti za očuvanje vida:

Vitamin C – antioksidant koji vaše oči čuva od štetnog uticaja UV zraka. Dnevno unosite najmanje 200 mg vitamina C kroz voće i povrće (brokoli, jagode, narandže).

Omega 3 masne kiseline – Istraživanja su pokazala da omega 3 masne kiseline, posebno one koje se nalaze u lososu i tuni smanjuju rizik od nastanka katarakte i makularne degeneracije. Dodajte ovu veoma zdravu ribu dva puta nedeljno na vaš jelovnik i sačuvajte svoje oči zdravima.

Cink je veoma važan nutrijent i njegov nedostatak u organizmu može dovesti do slabljenja vida, makularne degeneracije i katarakte. Namirnice bogate cinkom su crveno meso, piletina i orašasti plodovi. Preporučeni dnevni unos cinka jeste 8 mg.

Savet oftamologa

Izloženost očiju suncu može izazvati mnoge probleme koji vode čak i do slepila i zato oftamolozi savetuju sunčane naočare od najranijeg perioda života. Ukoliko nosite sočiva, kupite ona koja sadrže UV zaštitu. I zapamtite najtamnije i najskuplje naočare nisu uvek i najkvalitetnije, važno je da stakla imaju UVA ili UVB zaštitu od 99 odsto.

Savet optometrista

Odmarajtete oči!

U jednom trenutku svi mi dođemo do tačke koja se zove presbiopija (staračka dalekovidnost) kada su nam potrebne naočare za čitanje.

Čim primetite da vam se slova mute za vreme čitanja, ne odgađajte pregled već odmah odite kod oftamologa po naočare za čitanje.

Kad gledate televizor, koristite računar, tablet ili telefon, ne zaboravljajte da na svakih 20 minuta skrenete pogled i fokusirate ga na nešto drugo u prostoriji. Ovo će vam pomoći da više trepćete i smanjite suzenje očiju.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Nar je vrlo moćna i cenjena voćkica, odličan je za srce i krvne sudove i veruje se da ima najjače antioksidante od svog voća. Piši! Širi dalje!