Menu 

U današnje vreme, ostajanje na poslu mimo radnog vremena postalo je učestalo za mnoge ljude. Nažalost, prezaposlenost može imati veoma negativne posledice na vaše zdravlje, sreću i uopšte kvalitet života.

Koliko tačno sati nedeljno provodite na poslu? Smatrate li da ste pod stresom većinu vašeg vremena i sanjate li kako bi divno bilo da dan ima najmanje 30 sati? Ako ste odgovorili sa da, vreme je da stavite sebe na prvo, a posao na drugo mesto, ma koliko se to u današnje vreme činilo nemoguće.

Kako prezaposlenost utiče?

Kad previše radite, previše ste umorni, ako ste preumorni uzimate više kofeina da bi lakše pregurali dan, jedete nezdravu hranu, ne vežbate i ne bavite se nikakvom fizičkom aktivnošću jer ne stižete. Postajete nervozni, imuni sistem slabi i vi polako počinjete sve manje i manje da uživate u životu. Sve ovo veoma negativno utiče na porodični život, što vodi do stresa i anksioznosti. Isplati li se?

Kako da kontrolišete vaš radni raspored

Ostajanje prekovremeno na poslu će se ponekad morati desiti i to je neizbežno. Pripazite samo da ne postane svakodnevna navika. Pokušajte smanjiti radne sat uz nekoliko saveta.

Radite pametnije. Kad radite, rešite se svega što bi moglo da vas ometa. Ne otvarajte previše često mejlove, ne pregledavajte telefon i otvarajte socijalne mreže.

Uzimajte kratke pauze. U nedostatku vremena i 8 minuta će biti dovoljno da malo odmorite mozak i nastavite još poletniji.

Izvor: ayushveda

Izvor: ayushveda

Pazite kako koristite slobodno vreme. Nemojte biti zatvoreni u kući ispred televizora ili računara. Izađite, družite se sa prijateljima, prošetajte.

Postavite granice. Naučite govoriti „ne“. Ovo se odnosi kako na poslovne tako i na privatne obaveze.

Spavajte osam sati. Organizujte vreme tako da ne ostajete naveče budni do kasno i da vam ostane vremena za osam sati mirnog sna.

Smanjite račune. Ako stalno radite prekovremeno da bi zadovoljili svoje potrebe, možda treba da razmislite da postanete skromniji, pokušajte smanjiti račune telefona, struje, vode, (savete potražite u člancima “Jednostavni saveti za uštedu vode” i “Uštedite novac i napravite ‘eco friendly’ dom”) ređe odlazite u restorane i kafiće.

Činjenice

  • Oni koji rade više od 10 sati dnevno imaju 60 odsto više šanse da dobiju srčani udar
  • Ljudima je potrebno u proseku osam sati sna, prezaposleni spavaju, šest
  • Ako više radimo skloniji smo anksioznosti i nervozi
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Već dugi niz godina se raspravlja o tome da li su ljudima zaista neophodne namirnice životinjskog porekla da bi bili zdravi. Dok jedni tvrde da se u tim namirnicama nalazi mnoštvo čoveku neophodnih nutrijenata drugi...