Menu 

Da li ste ikad razmišljali kako pića koja sadrže velike količine šećera, prerađene žitarice i jela bogata ugljikohidratima utiču na vaše emocije? Mi ćemo vam otkriti.

Šećer je postao novo zlo današnjice. Prosečni Kanađanin dnevno unese i do 26 kašičica šećera, što je daleko više od preporučene dnevne doze, piše magazin “Chatelaine”. Prevelik unos šećera ne samo da utiče na vašu liniju nego i na vaše raspoloženje. Pročitajte kako vas to šećer može dovesti čak i do depresije.

Čim unesmo šećer (glukozu) u organizam, jedući kolače ili večeru bogatu ugljenim hidratima, insulin se automatski otpušta. U tom trenutku glukoza odlazi direktno u krvotok. Za razliku od masnih ćelija, mozak ne može „skladištiti“ glukozu, pa se ovi jednostavni šećeri sagore (proces se ubrzava ukoliko ste pod velikim stresom).

Uzimajući u obzir da je moždanim ćelijama potrebno duplo više energije nego ostalim ćelijama u telu, ne čudi zaključak što je mozak veoma osetljiv na promene nivoa šećera u organizmu.

Vaše telo uz „šećernu energiju“ otpušta i endorfine, kao što su serotonin i dopamin, zbog kojih se nakon unosa šećera osećate srećnije, ponekad čak i mirnije. Ipak, ovi receptori veoma brzo usporavaju produkciju i regulišu endorfine zbog kojih ste se osećali tako dobro u samom početku, pa dolazi do naglog pada raspoloženja, a onda posežemo za novom dozom šećera i tako u krug.

Jedno novo istraživnje je pokazalo da su se pacijenti, koji su bolovali od dijabetesa tipa 2, mnogo bolje lečili ukoliko su lečeni i od depresije u isto vreme.

dunk

Pospanost odmah nakon obroka prepunog šećera je klasični simptom smanjene osetljivosti na insulin (što u krajnjem slučaju vodi do dijabetesa), zajedno sa promenom raspoloženja i manjkom energije.

Prema istraživanja Univerziteta Prinston u Americi „zavisnost o hrani“ nastaje zbog promene moždanih vijuga. Šećer izaziva otpuštanje hormona dopamina u mozak, na kojeg mozak jednako reaguje kao i na teške droge.Takođe, istraživanja su pokazala da preterano konzumiranje slatkih pića, čak i onih dijetalnih, povećava rizik od nastanka depresije. Ljudi koji dnevno piju više od 4 limenke slatkih, gaziranih pića imaju čak 30 odsto šanse više da postanu depresivni. Smanjite unos industrijskih šećera i pročitajte koje su to najbolje prirodne zamene za šećer.

Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Djeka Petrovic

Napišite komentar

Zdravlje

Verujete li da pomaganje drugima može produžiti vaš život? Stručnjaci kažu da samo nekoliko sati volontiranja sedmično produžuje vaš životni vek. Ako već ne želite da pomažete zbog drugih učinite to iz sebičnih razloga.