Menu 

Žene bi trebalo da obrate više pažnje na zdravlje grudi. Tako će smanjiti i rizik od raka dojke. Saznajte šta je to osnovno što morate učiniti za vaše grudi, od odabira grudnjaka do kozmetičkih proizvoda.

Toliko je mnogo stvari u igri kada govorimo o sprečavanju i lečenju raka dojke (u ovim tekstovima pročitajte više o tome: i ). Pored hrane i zdravog načina života, važne su i neke druge stvari, na koje možda ne obraćamo pažnju.

Žice u grudnjacima

Otrovi se gomilaju u tkivu dojki i trebalo bi da prirodno izlaze iz našeg organizma protkom limfne tečnosti – prema limfnim čvorovima smeštenim u gornjem delu grudi i, naravno, pazuhu.

Ali, šta se dešava kada nosimo grudnjak (posebno one uske i sa žicom)? Limfni kanali su veoma uski i osetljivi na pritisak. Nošenjem grudnjaka mi stvaramo hronični minimalni pritisak na dojke i tako može doći do zatvaranja limfnih kanala i sudova. To odmah znači da se doprema manje kiseonika i nutrijenata, a toksini otežano odnose.

Jedno istraživanje, u kom je bilo uključeno 4000 žena, pokazalo je sledeće:

 • Žene, koje nose grudnjak 24 sata na dan imaju velike šanse da dobiju rak dojke (one koje spavaju sa grudnjakom imaju povećan rizik za čak 75 odsto);
 • Žene, koje su nosile grudnjak 12 sati dnevno – jedna od 52 je imala veliki rizik za dobijanje raka dojke
 • A za one koje nikad ne nose grudnjak – odnos je jedna od 168.

Naravno, to ne znači da morate da odbacite grudnjak u potpunosti. Postoje sigurne alternative.

 1. Uklonite žice iz grudnjaka. Razlika neće biti drastična, a to će mnogo značiti za vaše zdravlje.
 2. Kupite grudnjake bez žice – postoji mnogo opcija (u to ne spadaju sportski grudnjaci, koji, takođe, vrše veliki pritisak na grudi i trebalo bi ih izbegavati). Raspitajte se, otiđite u nekoliko prodavnica donjeg rublja i potražite onaj najudobniji, bez žice, koji ne vrši veliki pritisak na vaše grudi.
 3. Masirajte grudi pre odlaska u krevet da biste potpomogli tok limfne tečnosti.
 4. Nosite grudnjak što je manje moguće.
 5. Nikada ne spavajte u grudnjaku.
 6. Izbegavajte “push-up” grudnjake i sportske grudnjake.

Sumnja u mamograf

U zadnjih nekoliko godina stručnjaci iz raznih krajeva sveta su počeli da upozoravaju, pa i sumnjaju u mamograf. O ovoj temi se još vode rasprave. Jedni tvrde da je mamograf za sada najpouzdaniji i sumnjaju u termografiju dojke, koja gotovo bezopasna u odnosu na mamografiju, ali neki smatraju i manje pouzdana.

Američka radna grupa za prevenciju (U.S. Preventive Services Task Force – USPSTF) je pre nekoliko godina objavila rezultate istraživanja i preporučila značajne promene kada je u pitanju rendgenski pregled grudi. Oni ne savetuju mamografiju pre 50. godine života. A, ako se žene odluče na taj korak pre 50-te, to rade na svoju odgovornost. Takođe, ženama koje imaju između 50 i 74 godine preporučuje se mamografija na svake dve godine, a ne svake godine, kao što je to bilo pre.

Stavove su promenili, jer su zaključili da štete od mamografije pre 50. godine života prevazilaze koristi od takvog pregleda.

Ipak, treba imati na umu da se rasprave još uvek vode, a na vama je odlučite kada ćete otići na rendgenski pregled.

Kozmetički proizvodi

Svesni smo da štetne hemikalije ne možemo u potpunosti izbeći – one su svuda oko nas – u namešatju, vazduhu, okruženju, hrani, …

Ipak, postoje načini da ih izbegnemo tamo gde možemo. U prvom redu tu su kozmetički proizvodi. Sve što nanosimo na našu kožu ulazi u naš organizam, a neki sastojci u šamponima, lakovima za kosu i gelovima za tuširanje mogu imati kancerogena svojstva. Kada je u pitanju rak dojke, posebno su opasni antiperspiranti i dezodoransi. (Kako da napravite svoj prirodni pročitajte u tekstu – ).

Pokušajte da minimizujete upotrebu ovih proizvoda, da pređete na prirodne, organske, da pazite na ishranu i s vremena na vreme očistite organizam detoks dijetom.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
 1. Sasa

  Zena treba da odabere grudnjak koji njoj najvise odgovara.A to da se od grudnjaka moze dobiti rak su preterivanja.Znaci li to da sva odeca koja vrsi pritisak na grudi moze da izazove rak?

Napišite komentar

Zdravlje

Rotavirus je virus koji napada crevni trakt gotovo sve dece mlađe od pet godine. Deca ovaj virus dobijaju više od jednom, ali je obično prvi put najgori. Rotavirus odlikuju simptomi poput uznemirenosti...