Menu 

Znate li koja hrana je nabolja, a koja najgora za zdravlje kostiju? LifePress magazin vam donosi odgovore koji će vas, sigurni smo, iznenaditi.

Od malena nas uče da je neophodno da pijemo što više mleka i jedmo mnogo mlečnih proizvoda ne bi li nam kosti bile zdrave i snaže. Jeste li se ikad zapitali da li je to zaista tako? Care2 sajt je malo istraživao i došao do poprilično zapanjujućih odgovora.

Činjenica je da je mleko bogato kalcijumom  koje je važno za zdravlje kostiju, ali postoje nutrijenti jednako važni kao što su magnezijum i vitamin K kojih u mlečnim proizvodima obično nema, tako da mleko nije baš najsrećniji izbor namirnice ako želite pospešiti zdravlje kostiju.

Evo liste namirnica najboljih za zdravlje kostiju:

dreamstime_s_28605457

Zeleno lisnato povrće – Blitva, raštan, kelj su povrće koje u sebi sadrži tri glavna nutrijenta potrebna za zdravlje kostiju, magnezijum, kalcijum i vitamin K. Kad su u pitanju kosti ovo je sigurno broj jedan među najzdravijim namirnicama.

Semenke –  da bi vam kosti ostale jake i zdrave pospite svaki vaš obrok sa nekoliko semenki suncokreta, bundeve, lana.

Orašasti plodovi deluju veoma zaštitnički na vaše kosti, dodajte ih supama, salatama, a njima možete posipati i zapečeno povrće za dodatne nutrijente.

Pasulj i ostale mahunarke nisu samo ekonomična hrana već su i veoma bogati nutrijentima koji štite kosti.

S druge strane postoje namirnice koje nisu toliko dobre za zdravlje kostiju i koje bi trebalo da izbegavate ili što manje koristite, posebno ukoliko imate genetske predispozicije za bolesti kostiju.

dreamstime_s_24002063

Mlečni proizvodi – ovo će vas sigurno iznenaditi, ali mleko nije toliko zdravo za naše kosti koliko se do sad mislilo,  neka istraživanja su  čak pokazala da mlečni proizvodi smanjuju nivo kalcijuma u kostima i povećavaju rizik od lomova. Možete li verovati?!

So – ako obraćate pažnju na zravu ishranu onda ste već smanjili unos soli u organizam, a zdrave kosti su samo još jedan od razloga zašto bi to trebalo da uradite. Istraživanje sprovedeno u Japanu pokazalo je da su žene koje konzumiraju više soli podložnije frakturama kostiju.

Gazirana pića – svi manje više znamo da nisu preterano zdrava i da ih treba što manje piti, ali stručnjaci veruju da fosforna kiselina koja se nalazi u koka-koli ima veoma loš uticaj na kosti.

Previše proteina – ključ zdrave ishrane leži u dobro izbalansiranoj, raznovrsnoj ishrani, a proteini su nam neophodni da bi se zdravo hranili. Ipak postoji mnogo dokaza koji pokazuju da prevelik unos proteina može oslabiti kosti, mada su još uvek poprilično nedefinisane količine koje do toga dovode.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Grčevi u mišićima obično nastaju kada ih preforsirate, nakon intenzivnog treninga i rada, ali usled dehidracije, stresa i zamora. Ko je osetio grčeve zna da je to veoma bolna pojava, koja na...