Menu 

Nagle i drastične promene u životu sigurno vas neće učiniti srećnima i sigurno nećete dugo istrajati. Saveti za zdraviji život kažu da sa promenama navika treba da idemo polako, gotovo neprimetno dok se ne naviknemo i one postenu deo našeg života.

Sitnice su ono što život čini kvalitetnim, govore nam sa svih strana, a tako je i sa zdravljem. Male sitne promene koje uvedemo u naš život mogu biti od veće koristi od onih drastičnih životnih rezova. Nije lako živeti jednim načinom života pa onda preko noći iz korena promeniti svoje navike. Idite korak po korak, a mi vam dajemo nekoliko jednostavnih smernica.

Ishrana i vežbanje

Ako povrće nije do sad bilo često na vašem meniju, prvo što ćete uraditi, donesite pravilo da ćete dnevno imati najmanje jedan obrok koji će uključivati povrće. Nije važno u kom obliku, može biti kao sveža salata ili bareno, kao prilog uz meso. U početku će vam trebati malo vremena da se naviknete, ali kasnije će biti sve lakše, jer ćete otkrivati nove ukuse, kombinacije i tražiti ono što vama i vašoj porodici najviše odgovara.

Da biste zdravlje održavali na sasvim dobrom nivou nisu vam potrebne teške i naporne fizičke vežebe, posebno ako obratite pažnju na ishranu, dovoljno je da odvojite nekoliko minuta dnevno da se istegnete i otpustite svu napetost iz mišića, nakon nekoliko meseci nećete moći zamisliti dan bez ove navike.

Jedna jednostavna navika koja će vam sigurno poboljšati zdravlje su stepenice. Uvek, ali uvek (osim ako žurite na veoma važan sastanak na osmom spratu) birajte stepenice umesto lifta. Isto tako, kad idete na posao, parkirajte automobil par ulica dalje pa ostatak šetajte.

Dobra organizacija kao lek protiv stresa

Nije samo zdrava ishrana i fizička aktivnost ono što će vas učiniti zdavijima tu je i dobra organizacija koja može zadavati poprilične glavobolje, a rešenje se krije na prvom mestu u zapisivanju. Verovatno vam je poznata stara narodna poslovica „pametan piše, budala pamti“ i verujte nam na reč nije daleko od istine. Unapred zakazujte preglede kod zubara, lekara, frizera, zapisujte sve obaveze i pregledavajte svakodnevo rokovnik da biste smanjili stres.

Još jedan način da odagnate stres kad su u pitanju važni datumi i zaboravljanje istih jeste da ih sve unesete u vaše pametne telefone ili folder u računaru, ali mi ipak preporučujemo telefon jer na njemu imate opciju da vam zvoni dan-dva ranije pre važnog događaja, tako ćete imati vremena kupiti i poklon.

Plaćanje računa, stajanje u redu u banci može biti prava gnjavaža, e i tu su nam moderne tehnologije olakšale posao. Ako već niste, pređite na e-bankarstvo koje sada u ponudi imaju sve banke i račune plaćajte iz udobnosti svoje fotelje. Naknade za ovu uslugu su minimalne, a stres kojeg ćete se rešiti popriličan. Isplati se.

U kuhinji, na frižideru uvek imajte parče praznog papira na koji ćete upisivati spisak za kupovinu. Zapisujte određene namirnice čim vidite da je nečega nestalo, a u kupovinu odlazite jednom nedeljno, to će vam uštedeti vreme i smanjiti stres mnogo više nego da u kupovinu idete više puta nedeljno, po malo. Napravite jelovnik za celu nedelju, uvrstite tu i dečije užine, grickalice i na osnovu toga napravite detaljan spisak.

U sitnice koje nam mogu popraviti raspoloženje i zdravlje, svakako spada i vreme provedeno sa našim kućnim ljubimcima. Umesto da ih doživljavate kao puku obavezu da ih nahranite i izvedete u šetnju u šest ujutro, igrajte se s s njima, mazite ih, a oni će vam to sigurno vratiti svojom pažnjom i veselim repićem.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Kada neko kaže karanfilić, mi obično pomislimo- kuvano vino. Ali, šta ako vam ova aromatična začinska biljka može pomoći kod zubobolje? Saznajte kako. Piši! Širi dalje!